poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Mazurek makowy z kremem kawowym.



   Witajcie wiosennie. U mnie piękną pogoda przeplata się z nagłymi burzami ale i tak jest pięknie  oraz energetycznie. Dzisiaj kolejna  odsłona deseru pasującego do kawy. Tym razem ciasto, które pomimo, że jest kosztowne i czasochłonne w przygotowaniu, warto zrobić, gdyż efekt smakowy i wizualny zachwyca wszystkich.




Składniki:

ciasto:
30 dag cukru,
12 jajek,
50 dag zaparzonego wcześniej i zmielonego maku,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
2  kostki masła,
3 łyżeczki kawy Jacobs Crema Gold,
50 ml rumu lub amaretto

poncz :
1 łyżeczka kawy,
2 łyżeczki cukru,
1/2 szklanki wody,
ewentualnie  około 20 ml  rumu

polewa:
2 czekolady,
2 łyżki masła lub oleju


Przygotowanie:

 Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mak, bułkę tartą i proszek do pieczenia (w przypadku gdy ciasto jest bardzo gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka). Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Masę dzielimy na 3 równe części i wylewamy na równej wielkości, wyłożone uprzednio papierem do pieczenia blachy. Pieczemy każdą około 25  minut w temperaturze 180 stopni.

Na parze ubijamy jajka z cukrem, aż do uzyskania kremu o kolorze złamanej bieli  i konsystencji  gęstej śmietany. Trzeba uważać, żeby krem był bardzo ciepły ale nie zagotował się. Następnie ściągamy z piecyka i ubijamy nadal, aż do  całkowitego schłodzenia kremu. W osobnej misie ucieramy masło i stopniowo dodajemy krem jajeczny. Na koniec dodajemy zaparzoną w kilku łyżkach wody i przestudzoną kawę oraz alkohol.

 Przygotowujemy poncz, zaparzając kawę z cukrem i dodając alkohol. Studzimy. Wszystkie trzy placki nasączmy ponczem. Na pierwszy wykładamy 1/2  kremu, przykrywamy kolejnym i powtarzamy czynność. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mieszamy z tłuszczem i polewamy nasze ciasto. Dekorujemy według uznania. Odstawiamy deser do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego.




Przepis na chwilę kawowej przyjemności

2 komentarze:

  1. super wygląda i na pewno pyszne ...polecam pieguska z kokosem i galaretką kiwi.pozdrawiam zapraszam na bloga
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mazurek? Toż to tort bardziej :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu