Pieczony schab to jeden z
żelaznych elementów w menu świątecznym w wielu polskich domach. Według starego
przepisu aby zapobiec wysuszeniu mięsa, należy go nafaszerować kawałkami
słoniny lub owinąć w plastry boczku. Postanowiłam jeszcze wzbogacić smak, a także
kolorystykę dania dokładając czerwoną paprykę. Efekt okazał się wyśmienity.
Składniki na 12 porcji:
1 kg schabu bez kości
150 gram wędzonej słoniny
2 papryki czerwone
sól, pieprz, papryka słodka
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 łyżek startego chrzanu
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż dwukrotnie, nie rozcinając do końca. Mięso natrzeć przyprawami, również w nacięciach. Odstawić mięso, a w tym czasie przygotować farsz. Słoninę kroimy na cienkie plastry. Paprykę myjemy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, przełączamy na opcje grill. Obracamy paprykę kilkakrotnie aby skórka papryki była delikatnie czarna z każdej strony. Po upieczeniu wkładamy do miski plastikowej i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Po około 10 minutach obieramy papryki i kroimy wzdłuż na cztery części. Do jednej kieszeni wkładamy paprykę, a do drugiej plastry słoniny. Mocno związujemy mięso i wkładamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 75 minut. Jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu pokroić w drobną kostkę, dodać śmietanę, chrzan i ewentualnie sól i sok z cytryny do smaku.
Czas przygotowania:
30 minut + czas pieczenia
ta jeszcze schaba nie faszerowałam, ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńmmm dawno nie jadłam domowego pieczonego mięska. :)
OdpowiedzUsuńpycha...
OdpowiedzUsuń