poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Schab faszerowany wędzona słoniną z sosem chrzanowo- jajecznym.



Dzisiaj kolejna z naszych propozycji, która znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".


Pieczony schab to jeden z żelaznych elementów w menu świątecznym w wielu polskich domach. Według starego przepisu aby zapobiec wysuszeniu mięsa, należy go nafaszerować kawałkami słoniny lub owinąć w plastry boczku. Postanowiłam jeszcze wzbogacić smak, a także kolorystykę dania dokładając czerwoną paprykę. Efekt okazał się wyśmienity.





Składniki na 12 porcji:
1 kg schabu bez kości
150 gram wędzonej słoniny
2 papryki czerwone
sól, pieprz, papryka słodka
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 łyżek startego chrzanu
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż dwukrotnie, nie rozcinając do końca. Mięso natrzeć przyprawami, również w nacięciach. Odstawić mięso, a w tym czasie przygotować farsz. Słoninę kroimy na cienkie plastry. Paprykę myjemy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, przełączamy na opcje grill. Obracamy paprykę kilkakrotnie aby skórka papryki była delikatnie czarna z każdej strony. Po upieczeniu wkładamy do miski plastikowej i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Po około 10 minutach obieramy papryki i kroimy  wzdłuż na cztery części. Do jednej kieszeni wkładamy paprykę, a do drugiej plastry słoniny. Mocno związujemy mięso i wkładamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 75 minut. Jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu pokroić w drobną kostkę, dodać śmietanę, chrzan i ewentualnie sól i sok z cytryny do smaku.

Czas przygotowania:

 30 minut + czas pieczenia




3 komentarze:

  1. ta jeszcze schaba nie faszerowałam, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm dawno nie jadłam domowego pieczonego mięska. :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu