wtorek, 14 sierpnia 2012

Kukułka - ciacho z wódką.



Kolejna słodka propozycja. Przepis na to ciasto dostałam od mojej przyjaciółki, a właściwie sam pomysł. Ona z kolei usłyszała go od swoich współpracownic. Przypuszczam, że w związku z tym głuchym telefonem mój deser znacznie różni się od oryginału ale kreatywne gotowanie właściwie polega na czerpaniu inspiracji a   nie powielaniu tych samych receptur.  Ciasto polecam, nie nastręcza trudności w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Jeden minus, nie nadaje się do podania dzieciom ze względu na zawartość alkoholu.


Składniki:

biszkopt:
8 jajek;
6 łyżek mąki krupczatki;
2 łyżki  ciemnego kakao;
8 łyżek cukru;
2  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ;

krem:
1 litr śmietany kremówki;
3-4 łyzki cukru pudru;

dodatkowo:
opakowanie biszkoptów;
2 tabliczki dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady;
około 50 ml czystej wódki.


Przygotowanie:


Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Polecam go zrobić według swoich sprawdzonych receptur. ja ubijam białka ze szczyptą soli a następnie nadal ubijając dodaję stopniowo cukier, a na końcu  żółtka. Do tak przygotowanej masy delikatnie trzeba wmieszać przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam do formy (standardowe wymiary, dno wykładam wcześniej papierem) i piekę około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na pół wzdłuż. Ubijam zimną śmietanę, dodając cukier puder. Połowę kremu wykładam na połówce biszkoptu i układam biszkopciki. Wcześniej delikatnie moczę je w wódce. Na to wylewam warstwę roztopionej czekolady i przykrywam pozostałym kremem a następnie drugą częścią upieczonego ciasta.  Wierzch ozdobiłam kremem ze śmietany i pozostałą czekolada, robiąc wzorki za pomocą wykałaczki. 

UWAGI:

  • czekoladę zawsze rozpuszczajcie w kąpieli wodnej lub na parze, unikniecie wtedy jej przypalenia,
  • w oryginalnym przepisie czekoladę miesza się z wódka i dopiero ta mieszanina polewa ciasteczka, radzę jednak postąpić według mojego przepisu, unikniecie wtedy  tzw. zważenia się czekolady i jej zmatowienia
  • ciasto najlepiej przechowywać w lodówce ale trzeba je zjeść w ciągu jednego dnia przez wzgląd na śmietanę, jeśli chcecie przechować je dłużej ( ale nie więcej niż 2-3 dni) do śmietany zamiast cukru dodajcie jedną galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w szklance wody, musi być już w lekko gęstej formie. 
SMACZNEGO.


12 komentarzy:

  1. Takie głuche telefony sprzyjają kreatywności - co widać w Twoim ciachu :) Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia:) A ciasto wygląda na bardzo smaczne:) W końcu nie każda słodycz jest tylko dla dzieci;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglada! Brawo za inwencje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się wierzch ciasta z tej czekolady ;).

    50ml wódki na całe ciacho to nie aż tak dużo. Mi jako dziecku dawali po kawałku ciasta nasączonego alkoholem i nie odczułam tego jakoś wybitnie ;P.

    OdpowiedzUsuń
  5. cukierki kukulki tao smak mojego dziecinstwa wiec ot ciacho musi byc pyszne.,

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś jak w barku stała kukułczanka ,to nasączałam nią biszkopt ,smakował rewelacyjnie .Ciacho musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada niezwykle efektownie:) juz czuje jego smak,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe ciasto! bardzo podoba mi się ten wzorzysty wierzch

    OdpowiedzUsuń
  9. i ja dołączam do zachwytów.... Poproszę kawałeczek do kawy porannej :)) Ciasto wygląda niesamowicie i zapewne tak smakuje, na mojej liście ulubionych do wypróbowania ....

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu