Kolejna słodka propozycja. Przepis na to ciasto dostałam od mojej przyjaciółki, a właściwie sam pomysł. Ona z kolei usłyszała go od swoich współpracownic. Przypuszczam, że w związku z tym głuchym telefonem mój deser znacznie różni się od oryginału ale kreatywne gotowanie właściwie polega na czerpaniu inspiracji a nie powielaniu tych samych receptur. Ciasto polecam, nie nastręcza trudności w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Jeden minus, nie nadaje się do podania dzieciom ze względu na zawartość alkoholu.
Składniki:
biszkopt:
8 jajek;
6 łyżek mąki krupczatki;
2 łyżki ciemnego kakao;
8 łyżek cukru;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ;
krem:
1 litr śmietany kremówki;
3-4 łyzki cukru pudru;
dodatkowo:
opakowanie biszkoptów;
2 tabliczki dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady;
około 50 ml czystej wódki.
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Polecam go zrobić według swoich sprawdzonych receptur. ja ubijam białka ze szczyptą soli a następnie nadal ubijając dodaję stopniowo cukier, a na końcu żółtka. Do tak przygotowanej masy delikatnie trzeba wmieszać przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam do formy (standardowe wymiary, dno wykładam wcześniej papierem) i piekę około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na pół wzdłuż. Ubijam zimną śmietanę, dodając cukier puder. Połowę kremu wykładam na połówce biszkoptu i układam biszkopciki. Wcześniej delikatnie moczę je w wódce. Na to wylewam warstwę roztopionej czekolady i przykrywam pozostałym kremem a następnie drugą częścią upieczonego ciasta. Wierzch ozdobiłam kremem ze śmietany i pozostałą czekolada, robiąc wzorki za pomocą wykałaczki.
UWAGI:
- czekoladę zawsze rozpuszczajcie w kąpieli wodnej lub na parze, unikniecie wtedy jej przypalenia,
- w oryginalnym przepisie czekoladę miesza się z wódka i dopiero ta mieszanina polewa ciasteczka, radzę jednak postąpić według mojego przepisu, unikniecie wtedy tzw. zważenia się czekolady i jej zmatowienia
- ciasto najlepiej przechowywać w lodówce ale trzeba je zjeść w ciągu jednego dnia przez wzgląd na śmietanę, jeśli chcecie przechować je dłużej ( ale nie więcej niż 2-3 dni) do śmietany zamiast cukru dodajcie jedną galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w szklance wody, musi być już w lekko gęstej formie.
SMACZNEGO.
Takie głuche telefony sprzyjają kreatywności - co widać w Twoim ciachu :) Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia:) A ciasto wygląda na bardzo smaczne:) W końcu nie każda słodycz jest tylko dla dzieci;)
OdpowiedzUsuńWow, robi wrażenie :-)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglada! Brawo za inwencje :)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńEfektowne :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się wierzch ciasta z tej czekolady ;).
OdpowiedzUsuń50ml wódki na całe ciacho to nie aż tak dużo. Mi jako dziecku dawali po kawałku ciasta nasączonego alkoholem i nie odczułam tego jakoś wybitnie ;P.
cukierki kukulki tao smak mojego dziecinstwa wiec ot ciacho musi byc pyszne.,
OdpowiedzUsuńKiedyś jak w barku stała kukułczanka ,to nasączałam nią biszkopt ,smakował rewelacyjnie .Ciacho musi być pyszne
OdpowiedzUsuńwyglada niezwykle efektownie:) juz czuje jego smak,pycha:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto! bardzo podoba mi się ten wzorzysty wierzch
OdpowiedzUsuńi ja dołączam do zachwytów.... Poproszę kawałeczek do kawy porannej :)) Ciasto wygląda niesamowicie i zapewne tak smakuje, na mojej liście ulubionych do wypróbowania ....
OdpowiedzUsuń