wtorek, 5 sierpnia 2014

Prosty deser z papierówek czyli jemy polskie jabłka.


   Ostatnio internauci skrzyknęli się w słusznej sprawie rozpropagowując  akcję jedzenia polskich jabłek. Akcja skądinąd słuszna, szkoda tylko,że sprowokowana takimi wydarzeniami politycznymi ;-(

   Podstawę mojego dzisiejszego przepisu stanowią właśnie jabłka - tym razem papierówki, do tego odrobinę miodu, jogurt naturalny i cukier cynamonowy. Proste, tanie danie, łatwe do przygotowania, a bardzo smaczne. Ładnie zaprezentowane nadaje się na letnie przyjęcia. Smacznego.


Składniki na 4 porcje:

1 kg jabłek,
2 łyżki miodu ( ja daję wielokwiatowy),
duży kubek jogurtu naturalnego, greckiego  lub serka kremowego,
3 łyżki cukru,
3 łyżeczki mielonego kory cynamonu.

Przygotowanie:


Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wrzucamy do rondla z łyżka wody i umieszczamy na ogniu. Dusimy, aż do rozpadnięcia się jabłek, dodajemy miód i jeszcze chwilę dusimy, uważając, żeby nie przypalić jabłek. Studzimy jabłka. W tym czasie ucieramy cukier z cynamonem. W wysokich szklankach układamy warstwami jabłka z miodem i jogurt. Ostatnia warstwę posypujemy cukrem cynamonowym. 





Jedz polskie jabłka

Lekkie desery bez piekarnika vol 2

9 komentarzy:

  1. Pięknie podany i pyszny deser ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki bardzo i też pozdrawiamy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I dla małych i dla dużych - takie proste a takie fajne :))

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Słuszna akcja. A papierówki to moje ulubione jabłka :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu