środa, 27 sierpnia 2014

Ryż z jabłkami - moje comfort food.


Ostatnio humor mi nie dopisuje więc dzisiaj propozycja dania, które kojarzy się  z dzieciństwem, ciepłem i domem czyli poprawiającego nastrój. Proste w wykonaniu, z kilku składników, które zawsze są w domowej kuchni danie, mogące być śniadaniem, podwieczorkiem lub deserem.
 Poza tym świetnie wpisuje się w akcje gotowania z polskimi jabłkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu w domu.


Składniki:

1 szklanka ryżu,
2,5 szklanki mleka,
0,5 szklanki śmietany 30 %
2 łyżki miodu,
1 kg jabłek,
kilka łyżek cukru,
cynamon, imbir, sok z połowy cytryny, sól
2 łyżki masła.

Przygotowanie:
Mleko, śmietanę, miód i szczyptę soli zagotowujemy. Wsypujemy ryż i gotujemy przez około 12-15 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. wrzucamy do garnka i prażymy z odrobiną wody i soku z cytryny, aż do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec dodajemy cukier, cynamon i imbir do smaku.  Naczynie do zapiekania  smarujemy masłem i wykładamy 2/3 ryżu, następnie mus jabłkowy i pozostały ryż. Na górze układamy mały kawałeczek masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy cynamonem.



Jedz polskie jabłka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu