piątek, 15 sierpnia 2014

Letnie tiramisu.


   Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów- dzisiaj przedstawiam Wam wariację na jego temat. Ta wersja została zainspirowana przepisem Jamiego Oliviera ale jak zwykle nie jest to dokładne odwzorowanie.  Letnia wersja nie zawiera jajek ani śmietany, za to mnóstwo owoców. Zamiast kawy sok owocowy, a likier kawowy ( amaretto lub rum) likierem owocowym.
Efekt świetny, pyszny i efektowny, a bardzo łatwy w przygotowaniu. Jedyną jego wadą jest to, że ma znacznie  rzadszą konsystencję od  tradycyjnej wersji deseru - można sobie jednak ułatwić jego podawanie przygotowując  porcję dla każdego z biesiadników w oddzielnym naczyniu.


Składniki:
500 gram serka mascarpone,
1/2 szklanki soku pomarańczowego lub innego owocowego,
100 ml mleka,
3 łyżki cukru pudru,
około 75 ml likieru owocowego , świetnie sprawdzi się limoncello,
co najmniej  1/2 kg owoców  sezonowych ( u mnie porzeczki, truskawki, brzoskwinie, czereśnie, morele)
około 10-12 sztuk biszkoptów podłużnych,
czekolada do dekoracji.

Przygotowanie:
Sok mieszamy z połową alkoholu i tą mieszanką polewamy dokładnie biszkopty ułożone na dnie naczynia. Serek dokładnie miksujemy z cukrem i mlekiem oraz pozostałym alkoholem na krem, który wykładamy na biszkopty.  Na wierzchu układamy wybrane przez nas owoce i posypujemy wiórkami czekolady. Mocno chłodzimy, najlepiej przez kilka godzin przed podaniem. Smacznego.


Lekkie desery bez piekarnika vol 2

10 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda, szkoda że dzieli mnie od niego ekran, pewnie zjadłabym większą jego część :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, idealny letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozpusta,ale z taka ilością owoców jaka zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tłumacze sobie, że to nawet nie deser a zdrowy posiłek przy takiej liczbie witamin :-)

      Usuń

Szukaj na tym blogu