środa, 13 sierpnia 2014

Domowy, pełnoziarnisty chleb - na drożdżach.


   Zapach domowego chleba to kwintesencja kuchni perfekcyjnej pani domu. Nie jestem takową ale chleb domowy lubię bardzo i czasem pokuszę się na jakieś wypieki. Dzisiejszy to dzieło mojej mamy, najlepiej smakuje jak ten pokazany na zdjęciach czyli z dobrym masłem  i posiekaną dymką ;-) 

Składniki:

3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
1 szklanka mąki razowej żytniej,
1 szklanka otrąb owsianych,
5 dag drożdży świeżych,
1 łyżeczka soli,
1/2 l wody ciepłej.

Przygotowanie:


Mąkę żytnią ze szklanką mąki pełnoziarnistej pszennej oraz drożdżami mieszamy z solą i ciepłą wodą. Taki zaczyn zostawiamy na około 3 godziny w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy resztę mąki, otręby i dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęste można dodać odrobinę wody. Następnie odstawiamy kolejny raz na około 2 godziny do podwojenia objętości ciasta. Formę cwibakową smarujemy cienką warstwa oleju i wykładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minut temperaturę zmniejszamy do 180 stopni  i pieczemy jeszcze około 45 minut. 





3 komentarze:

  1. Piękny chlebek Ci wyszedł. Ja uwielbiamzapach świeżego domowego pieczywa w domu

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb z masłem i szczypiorkiem, szczególnie taki domowy, to czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu