sobota, 30 stycznia 2016

Słodkie wspomnienie dzieciństwa- Chatka Puchatka


Ciasto-chatka-puchatka


   Ostatnie tygodnie były dla mnie bardzo trudne, dlatego mama postanowiła poprawić mi humor  przypominając mój ulubiony deser z dzieciństwa. Chatka Puchatka lub Chatka Baby Jagi  super prosty deser, nie wymagający pieczenia, a jedynie odrobinę cierpliwości podczas gdy sie chłodzi i nabiera odpowiedniej konsystencji. Jeśli znacie ten deser to czas sobie go przypomnieć, jeśli nie to spróbujcie koniecznie, maniacy białego sera zakochają się z pewnością.


Ciasto-chatka-puchatka

Składniki:

48  sztuk herbatników,
1/2 kg sera białego pełnotłustego mielonego,
2 całe jajka,
szklanka cukru ( ja dodaję mniej, to zależy od Waszych smaków),
2 łyżki kakao,
skórka otarta z jednej cytryny,
 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
opcjonalnie 2 łyżki rumu,
100 gram czekolady deserowej lub gorzkiej, 2 łyżki oleju o neutralnym smaku.
dodatkowo:wiśnie kandyzowane

Przygotowanie:

  W misce ucieramy cukier z jajkami, dodajemy ser. Masę dzieli na pół. Do jednej części dodajemy kakao i ewentualnie rum, do drugiej skórkę cytrynową i wanilię. Połowę herbatników rozkładamy w trzech rzędach na przygotowanym arkuszu foli aluminiowej. Na tak przygotowanej warstwie herbatników rozkładamy masę z kakaem, układamy kolejną warstwę  herbatników, a ana nią białą masę, koncentrując ją głównie w środkowym rzędzie. Możemy w środku ułożyć wiśnie kandyzowane. Delikatnie formujemy chatkę, łącząc w górze skrajne rzędy herbatników. Pomagamy sobie folią, na której układaliśmy cały deser. Pozostawiamy kilka godzin do schłodzenia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z olejem. Polewamy deser. czekamy do zastygnięcia polewy. Smacznego



13 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy tego ciasta, ale wygląda bardo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy spróbować, tylko ostrożnie można się uzależnić :-)

      Usuń
  2. Przyznam, że też nie jadłam takiego ciasta, ale na pewno wypróbuje kiedyś przepis, bo bardzo fajny i prosty :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie Kuchnia PauletteS.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadrabiaj szybko zaległości, przygotowanie jest proste, a efekt warty czasu poświęconego , pozdrawiamy :-) Zaraz zaglądamy do Ciebie

      Usuń
  3. Ja za to uwielbiam to ciacho, w różnych wydaniach i wersjach. Serdecznie polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Hej, fajnie, ze masz podobne zdanie jak my, serdecznie pozdrawiamy :-)

      Usuń
  4. smak dzieciństwa! Babcia robiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy zatem podobne wspomnienia, pozdrawiam

      Usuń
  5. Wieki nie jadłam :) Muszę zrobić z córcią niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, aby Twoja córka po latach tez wspominała to ciasto z rozrzewnieniem :-) Pozdrowienia dla Ciebie i Córki :-)

      Usuń
  6. Tak wiele osób mówi, że to smak dzieciństwa, a ja nigdy nie jadłam! Musze zrobić :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, a potem napisz nam jak smakowało. Ślemy serrdeczności

      Usuń

Szukaj na tym blogu