poniedziałek, 30 listopada 2015

Jabłka pod czapą śniegu czyli inna wersja szarlotki :-)

Ciasto-szarlotka-pod-pierzynka


   Wbrew temu, co widać na blogu, nie zapomniałyśmy o Was - wiernych czytelnikach. Zbliżające się Święta sprawiły, że postanowiłyśmy podsunąć Wam kilka przepisów pomagających uczcić ten czas i przetrwać zimne dni.  Dzisiaj proste ciasto z budyniem jabłkowym  na biszkopcie przykrytym bitą śmietaną, nam kojarzącą się, ze względu na okoliczności przyrody, ze śniegiem. Wypróbujcie, smakuje wybornie i fajnie prezentuje się na stole. Nasze zdjęcia bardziej przypominają  letnie stylizacje, ale postanowiłyśmy chociaż w ten sposób odgonić zimno :-)


Ciasto-szarlotka-pod-pierzynka


Składniki:

- na ciasto:
5 jajek,
5 łyżek mąki pszennej,
5 łyżek cukru,
można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia ale nie jest to czynność niezbędna :-)

- na mus:
1,5 kg jabłek,
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem,
0,8 l mleka,

- na warstwę kremową:
1 l. śmietany kremówki 36%,
4 łyżki cukru,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:


Zaczynam od przygotowania ciasta.  Blaszkę ( 30cm x 25cm) smaruję cienką warstwą oleju, a spód wykładam papierem do pieczenia. rozdzielam białka od żółtek. Z białek ubijam sztywna pianę, a następnie nadal ubijając dodaję cukier. Na koniec ubijania dodaję żółtka. Następnie delikatnie łączę powstałą masę z przesiana mąką ( i ewentualnie proszkiem do pieczenia). Masę wylewam na blachę i piekę w rozgrzanym do 170 stopni przez około 20 minut ( do tak zwanego suchego patyczka).  W tym czasie z podanych składników gotuję budyń, jeszcze gorący łączę z startymi na tarle o grubych oczkach jabłkami. Wylewam powstałą masę na biszkopt i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam, dodając cukier. Wykładam na wystudzony spód i posypuję cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Smacznego. 


1 komentarz:

Szukaj na tym blogu