W dzisiejszym poście przedstawię Wam fajną propozycję z mięsa drobiowego w cieście. Roladę można jeść na gorąco i na zimno, w obu odsłonach jest pyszna. Dobrze sprawdza się na imprezach, można przygotować ją wcześniej, a gdy goście są już przy stole tylko włączyć piekarnik. Przepis dostałam od znajomej ale jak to zwykle bywa trochę go zmodyfikowałam.
Składniki:
250 gram sera żółtego,
5 jajek,
5 łyżek majonezu
1 łyżka keczupu,
500 gram pieczarek,
2 czerwone papryki,
1 podwójny filet z piersi kurczaka,
curry, słodka papryka,sól, pieprz, pół łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i wkładamy do piekarnika, najlepiej na funkcję grill, aż do sczernienia skórki z każdej strony. Następnie przełożyć paprykę do miski i nakryć szczelnie folią. Z jajek, majonezu, keczupu i startego żółtego sera przygotować ciasto. Przyprawić je solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wykładamy ciasto z blachy i delikatnie zwijamy w roladę, owijając ściereczką. Pieczarki obieramy, myjemy i dusimy, przyprawiając solą i pieprzem. Obieramy paprykę i kroimy na około dwu centymetrowe paski. Mięso myjemy, kroimy na cienkie płaty i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry. Rozwijamy ciasto serowe i układamy na brzegu paprykę, a potem na całej powierzchni mięso i pieczarki. Zwijamy roladę i owijamy w papier do pieczenia, wkładamy do piekarnika na około 50 minut na 180 stopni. Pyszne.
wygląda bardzo apetycznie, ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i masz rację, że doskonale się sprawdzi na imprezę :) Większość osób ma już dość wędlin i szuka czegoś niebanalnego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Ciekawe to ciasto, czy majonez i keczup są mocno wyczuwalne w smaku?
OdpowiedzUsuńMajonezu nie wyczuwa się w smaku, a keczup bardzo delikatnie ale jeśli nie lubisz można go pominąć. Pozdrawiam
UsuńPyszna rolada, zrobiłam już niejeden raz i zawsze smakuje wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuń