czwartek, 29 maja 2014

Rolada serowa z filetem z kurczaka.


W dzisiejszym poście przedstawię Wam fajną propozycję z mięsa drobiowego w cieście. Roladę można jeść na gorąco i na zimno, w obu odsłonach jest pyszna. Dobrze  sprawdza się na imprezach, można przygotować ją wcześniej, a gdy goście są już przy stole tylko włączyć piekarnik. Przepis dostałam od znajomej ale jak to zwykle bywa trochę go zmodyfikowałam.

Składniki:
250 gram sera żółtego,
5 jajek,
5 łyżek majonezu 
1 łyżka keczupu,
500 gram pieczarek,
2 czerwone papryki,
1 podwójny filet z piersi kurczaka,
curry, słodka papryka,sól, pieprz, pół łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie:

Paprykę myjemy i wkładamy do piekarnika, najlepiej na funkcję grill, aż do sczernienia skórki z każdej strony. Następnie przełożyć paprykę do miski i nakryć szczelnie folią. Z jajek, majonezu, keczupu i startego żółtego sera przygotować ciasto. Przyprawić je solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wykładamy ciasto z blachy i delikatnie zwijamy w roladę, owijając ściereczką. Pieczarki obieramy, myjemy i dusimy, przyprawiając solą i pieprzem. Obieramy paprykę i kroimy na około dwu centymetrowe paski. Mięso myjemy, kroimy na cienkie płaty i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry.  Rozwijamy ciasto serowe i układamy na brzegu paprykę, a potem na całej powierzchni mięso i pieczarki. Zwijamy roladę i owijamy w papier do pieczenia, wkładamy do piekarnika na około 50 minut na 180 stopni. Pyszne.



6 komentarzy:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł i masz rację, że doskonale się sprawdzi na imprezę :) Większość osób ma już dość wędlin i szuka czegoś niebanalnego :)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe to ciasto, czy majonez i keczup są mocno wyczuwalne w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonezu nie wyczuwa się w smaku, a keczup bardzo delikatnie ale jeśli nie lubisz można go pominąć. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Pyszna rolada, zrobiłam już niejeden raz i zawsze smakuje wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu