niedziela, 4 maja 2014

Zupa krem pomidorowo- paprykowa.



   Fajna prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa krem z czerwonych warzyw. Wielkimi krokami zbliża się sezon na pomidor i zioła z ogródków, a z takich zupa smakuje najlepiej.

   W tle na zdjęciach widać koszyk robiony przez moją mamę na szydełku, osoby chętne na fajne szydełkowe koszyki, kocyki lub inne wyroby, proszę o kontakt na priva. Niedługo pokażę Wam tutaj przepiękne pledy dziecięce autorstwa mojej rodzicielki.




Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów (lub 2 puszki pomidorów poza sezonem),
2 duże czerwone papryki,
1 mała papryczka chili,
1,5 l bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
1 serek topiony,
sól,pieprz, garść liści bazylii
kilka łyżek oliwy

Przygotowanie:

Papryki myjemy i wkładamy w całości do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na funkcję grill. Obracamy i pieczemy do momentu, aż papryki będą czarne z każdej strony. Następnie wrzucamy do miski i szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Po kilku minutach zdejmujemy skórkę i kroimy paprykę na kilkucentymetrową kostkę. Pomidory oparzyć  i usuwamy skórkę. Kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy oliwę, stawiamy na palnik, wrzucamy pokrojoną papryczkę chili i czosnek. Dodajemy paprykę czerwoną i pomidory i kilka minut przesmażamy. Zalewamy bulionem  i gotujemy. Następnie dokładnie blendujemy. Dodajemy serek i przyprawiamy według własnego smaku. Podajemy z grzankami, posypane bazylią, ewentualnie z odrobiną śmietany 30 %. Smacznego.


1 komentarz:

Szukaj na tym blogu