wtorek, 27 czerwca 2017

Czekolada i truskawki - inna odsłona murzynka.




   Sezon truskawkowy w pełni, u nas truskawki goszczą  na stole jako główny składnik ciast, zimnych deserów, koktajli a także nadzienia do knedli i pierogów. Truskawkowe szaleństwo trwa. Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na pyszne czekoladowe ciasto w starym stylu, to murzynek z tymi kochanymi przez nas owocami. Ciasto przygotujecie szybko, a efekt oczaruje Waszych domowników i gości, szczególnie jeśli tak jak ja, podacie go w towarzystwie lodów czekoladowych i bitej śmietany zyskując wykwintny deser na letnie przyjęcia. 




Składniki:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 masło lub margaryna,
  • 5 łyżek ciemnego kakao,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 1/2 kg truskawek.

Przygotowanie:


Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło i kakao. Zagotowujemy. Studzimy masę, a następnie dokładamy jajka, mąkę i proszek do pieczenia.  Wylewamy na blaszkę ( 20 x 30 cm) wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy truskawki.  Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzony posypujemy cukrem pudrem. Podajemy samodzielnie lub z lodami czekoladowymi i bita śmietaną, Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu