czwartek, 16 października 2014

Łatwe ciasto z jabłkami i budyniem


   Kolejny wypiek z użyciem jabłek. Owoce te są dostępne w Polsce przez cały rok ale teraz są najsmaczniejsze, dlatego wkrótce pojawią się kolejne przepisy z ich użyciem. Jabłka dają nieograniczone możliwości użycia ich w daniach słodkich i wytrawnych.

   Dzisiejsze ciasto jest  bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie jest to deser bardzo efektowny ale bardzo smaczny.



Składniki:

1  kostka masła,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki pszennej,
5 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
kilka kropli ekstraktu waniliowego,
1 kg jabłek,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
0.75 l mleka,
1 łyżeczkę cynamonu.

Przygotowanie:


Jajka myjemy i oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek oraz ekstrakt. Dokładnie wszystko mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierem wykładamy połowę ciasta. Układamy na nim obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka.  Posypujemy cynamonem. Zalewamy gorącym budyniem i nakładamy drugą część ciasta. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.  Studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym. Smacznego.



7 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda kusząco, tak domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę dwa kawałeczki na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest albo źle podany albo nigdy nie wypróbowany. Proporcje ciasta, które należy jeszcze podzielić na 2 częśći to jakaś pomyłka. Ledwo wystarczy na dno blaszki 20 cm. Nie polecam

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu