niedziela, 26 października 2014

Proste ciasto z kremem malinowym.


Jesienne miesiące obfitują w moim domu w imprezy rodzinne, co jest spowodowane ty, że większość z domowników obchodzi teraz imieniny i urodziny. Wiąże się z tym zwiększona ilość wypieków, większość z nich zrobiłam z malinami i jabłkami, bo te owoce były jeszcze u mnie w ogrodzie.  Możecie jednak wykorzystać inne miękkie owoce, mogą być mrożone. 




Składniki:

- na biszkopt:

 6 jajek,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
6 łyżek cukru

- na krem:
1/2 kg malin,
500 gram serka mascarpone,
4 łyżki cukru pudru,

- poncz:

1/2 szklanki herbaty malinowej,
2 łyżeczki cukru,
100 ml nalewki malinowej

- dodatkowo :
czekolada

Przygotowanie:

Jajka myjemy dokładnie, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę i kakao ( ewentualnie proszek do pieczenia) i delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód) i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.  Biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Przygotowujemy poncz z z podanych składników. Połową nasączamy dolną część biszkoptu. Maliny miksujemy z cukrem i dodajemy do serka mascarpone dokładnie miksując, można dolać nalewki malinowej ( około 50 ml). Połowę kremu nakładamy na nasączony biszkopt i przykrywamy drugą jego częścią.  Nasączamy górny biszkopt pozostałym ponczem i nakładamy resztę kremu. Posypujemy wiórkami czekolady i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. 


Moje wypieki i desery na każdą okazję

2 komentarze:

Szukaj na tym blogu