Dzisiaj, dla odmiany po ostatnich słodkościach, coś na słono. Kilka składników, w tym gotowe ciasto francuskie i fajna przekąska na imprezę. Do tego barszcz czerwony. Pycha.
Na zdjęciu widzicie bukiet z jesiennych kwiatów i ziół. Wydrążona dynia posłużyła za flakon. Dynie to jeden z moich ulubionych elementów dekoracyjnych na stole i we wnętrzu w okresie jesiennym.
Składniki:
1/2 kg kapusty kiszonej,
1/2 kg pieczarek,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko,
mak do posypania pierożków.
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. W tym czasie na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki. Po kilku minutach dodajemy kapustę . Doprawiamy, dusimy jeszcze przez kilka minut. Studzimy fałsz. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku około 8 cm. Nakładamy farsz i formujemy pierożki. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz