środa, 22 października 2014

Pierożki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami.



Dzisiaj, dla odmiany po ostatnich słodkościach, coś na słono.  Kilka składników, w tym gotowe ciasto francuskie i fajna przekąska na imprezę.  Do tego barszcz czerwony. Pycha.

Na zdjęciu widzicie bukiet  z jesiennych kwiatów i ziół. Wydrążona dynia posłużyła za flakon. Dynie to jeden z moich  ulubionych elementów  dekoracyjnych na stole i we wnętrzu w okresie jesiennym.




Składniki:

1/2 kg kapusty kiszonej,
1/2 kg pieczarek,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko,
mak do posypania pierożków.

Przygotowanie:


Kapustę gotujemy przez kilka minut w  lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. W tym czasie na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki. Po kilku minutach dodajemy kapustę . Doprawiamy, dusimy jeszcze przez kilka minut. Studzimy fałsz. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku około 8 cm. Nakładamy farsz i formujemy pierożki. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu