piątek, 24 października 2014

Kruszonka z jabłkami i malinami.



Kilka dni temu zerwałam ostatnie w tym roku maliny z krzewów w ogrodzie. Teraz zbieram już tylko liście, które zostaną wysuszone, a później będę z nich parzyć zdrowotną herbatkę, szczególnie polecaną dla kobiet. Po szczegóły odsyłam do Klaudyny na bloga ziolowyzakatek.com.pl . 


Do takiej lub innej jesienno- zimowej herbaty np. z lipy polecam proste ciasto.  To ciasto spróbowałam u mojej Cioci Eli  i od razu mi zasmakowało, szczególnie uwiodło mnie połączanie malin z jabłkami. Polecam, ciasto jest łatwe w wykonaniu, a smakuje obłędnie. 



Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki - spróbujcie zastąpić ją mąką pełnoziarnistą,
1 kostka masła,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
1/2 kg jabłek,
1/2 kg malin - można użyć mrożonych.

Przygotowanie:


Z mąki, masła, żółtek  oraz połowy cukru przygotowujemy kruszonkę.  Jabłka, pozbawione skóry i gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i krótko prażymy na małym ogniu  z kilkoma łyżkami wody. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając stopniowo pozostały cukier. Do wysmarowanej tłuszcze blaszki wsypujemy 2/3 kruszonki , na to układamy rozprażone jabłka i maliny ( można posypać cynamonem lub odrobiną kardamonu) przykrywamy  pianą z białek i posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Pieczemy  w 180 stopniach przez około godzinę. 




Moje wypieki i desery na każdą okazję

3 komentarze:

Szukaj na tym blogu