poniedziałek, 6 października 2014

Śliwkowy chutney z wędzoną papryką.



Jakiś czas temu spotkała nas bardzo miła niespodzianka. Przedstawiciele firmy produkującej wędzona paprykę La Chinatata przysłali nam swoje produkty do wypróbowania.  Od razu nam zasmakowały, niestety przepis z ich ożyciem pojawia się tutaj po kilku miesiącach ale był to czas bardzo intensywny dla nas zawodowo, blogowo i rodzinnie. Dlatego mamy nadzieję, że mimo, iż nasi darczyńcy nie spodziewają się z naszej strony reklamy a już na pewno po takim czasie będą zadowoleni, że prezent wykorzystałyśmy :-)

Chutney to jeden z moich ulubionych rodzajów przetworów. Pikantno- owocowy smak pasuje do serów i mięs, urozmaica też wszelkiego rodzaju kanapki. Spróbujcie, sezon na śliwki jeszcze trwa. 




Składniki:

2 kg śliwek,
2 jabłka,
4 duże czerwone cebule,
około 20 ml octu jabłkowego,
około szklanki cukru,
3 - 5 łyżeczek papryki wędzonej ostrej,
1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz

Przygotowanie:


Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu o grubym dnie. Dusimy na średnim ogniu, często mieszając, przez około godzinę. Gorący chutney przekładamy do gorących, wyparzonych słoików i układamy je do góry dnem. 



Some time ago a nice suprise happened to us. A producer of hot smoked paprika powder send us their product for testing. We found it tasty at once, however the recipie with La chinata paprika is posted on the blog only after a few very intensive months as far as our occupational, blog and family life is concerned. Therefore w ehope that despite the fact that our sponsors do not expect any advertisment they will appritiate the way we used their product after all.

A chutney is one of my favourite home preserves. Spice and fruity, the taste is a great company for cheese and meat as well as for any sort of sandwich. Try it out, the season for plums is still on...

The ingridients:
2 kg of plums
2 apples
4 big red onions
ca 20 ml apple vinegar
ca 1 glass of sugar
3-5 spoons of smoked paprika powder
1/2 spoon of ginger powder
1/2 spoon of cinnamon powder
salt, pepper

We was the plums and get rid of all seeds. We cut out the tough cores of apples and we slice apples into smaaler pieces. We peel the onions and chopp them into strips. We place all teh ingridients in a pot with thick bottom. We braise it for an hour, on medium heat, stirring frequently. We put the hot chutney into hot scalded jars and place them upside down.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu