wtorek, 30 września 2014

Sushi z almette.



Wczorajszy wieczór upłynął pod znakiem babskich pogaduch i robienia sushi.  Moja przyjaciółka Agnieszka obchodziła swoje urodziny, a mimo to poświęciła mi czas i nauczyła robić sushi maki. Tym razem danie to urozmaiciłyśmy kwiatami nasturcji nadziewanymi serkiem chrzanowym i śmietankowym Almette. Wyszło super. Polecam.



Składniki:
 - ryż do sushi,
 - nori,
 - sezam,
 - avocado,
 - serek chrzanowy lub śmietankowy Almette,
 - ogórek zielony,
 - cukier, sól, ocet ryżowy, sos sojowy.

Przygotowanie: 

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, uprzednio dokładnie go płucząc pod bieżącą wodą.  Ryż zostawiamy na około 15 minut a następnie zalewamy octem ryżowym, dodajemy cukier i oraz sól. Zostawiany ryż do wystygnięcia. Przygotowujemy pozostałe składniki. Obieramy avocado i kroimy w paski, ogórka myjemy i także kroimy w paski. Kwiaty nasturcji nadziewamy serkiem Almette.  Łososia dzielimy na mniejsze kawałki  Rozkładamy ryż na nori na około 3/4 szerokości , układamy składniki nadzienia, posypujemy sezamem  i zwijamy rolki za pomocą maty. Kroimy na 2 cm kawałki, podajemy z sosem sojowym  i kwiatami nasturcji - mają smak lekko orzechowy, podobny do rzeżuchy, wypełnione serkiem Almette. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu