Wczorajszy wieczór upłynął pod znakiem babskich pogaduch i robienia sushi. Moja przyjaciółka Agnieszka obchodziła swoje urodziny, a mimo to poświęciła mi czas i nauczyła robić sushi maki. Tym razem danie to urozmaiciłyśmy kwiatami nasturcji nadziewanymi serkiem chrzanowym i śmietankowym Almette. Wyszło super. Polecam.
Składniki:
- ryż do sushi,
- nori,
- sezam,
- avocado,
- serek chrzanowy lub śmietankowy Almette,
- ogórek zielony,
- cukier, sól, ocet ryżowy, sos sojowy.
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, uprzednio dokładnie go płucząc pod bieżącą wodą. Ryż zostawiamy na około 15 minut a następnie zalewamy octem ryżowym, dodajemy cukier i oraz sól. Zostawiany ryż do wystygnięcia. Przygotowujemy pozostałe składniki. Obieramy avocado i kroimy w paski, ogórka myjemy i także kroimy w paski. Kwiaty nasturcji nadziewamy serkiem Almette. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki Rozkładamy ryż na nori na około 3/4 szerokości , układamy składniki nadzienia, posypujemy sezamem i zwijamy rolki za pomocą maty. Kroimy na 2 cm kawałki, podajemy z sosem sojowym i kwiatami nasturcji - mają smak lekko orzechowy, podobny do rzeżuchy, wypełnione serkiem Almette. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz