Niedawno pisałam o warsztatach cukierniczych, nauczyłam się na nich przygotowywać wiele świetnych deserów, między innymi z tapioki. Dzisiaj przygotowana przeze mnie wersja przepisu Fabrice. Do mojego deseru dodałam skórkę i sok z cytryny, które podkreśliły azjatycki charakter tapioki.
Składniki:
40 g drobnych ziaren tapioki,
400 ml mleka kokosowego,
około 100 ml mleka,
45 g cukru,
skórka otarta z jednej cytryny,
sok z połowy cytryny
- dodatkowo dowolne owoce, wybrałam maliny i nektarynki.
Przygotowanie:
Oba rodzaje mleka wlewamy do rondla z grubym dnem ( chcąc uniknąć przypalenia) i zagotowujemy. Wsypujemy tapiokę i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. W połowie dodajemy cukier i starta skórkę z cytryny - zostawiamy około 1/4 do ozdoby. Tapiokę pozostawiamy do wystygnięcia i mocnego schłodzenia. Mieszamy z sokiem z cytryny i przekładamy deser do miseczek, ozdabiamy owocami i skórką z cytryny.
moim zdaniem desery z tapioki są genialne, kremowe, lekkie i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńIdealny. Uwielbiam tapiokowe desery :)
OdpowiedzUsuń