czwartek, 4 września 2014

Deser z tapioki.




    Niedawno pisałam o warsztatach cukierniczych, nauczyłam się na nich przygotowywać wiele świetnych deserów, między innymi  z tapioki. Dzisiaj przygotowana przeze mnie wersja przepisu Fabrice. Do mojego deseru dodałam skórkę i sok z cytryny, które podkreśliły azjatycki charakter  tapioki.



Składniki:
40 g drobnych ziaren tapioki,
400 ml mleka kokosowego,
około 100 ml mleka,
45 g cukru,
skórka otarta z jednej cytryny,
sok z połowy cytryny

- dodatkowo dowolne owoce, wybrałam maliny i nektarynki.

Przygotowanie:

Oba rodzaje mleka wlewamy do rondla z grubym dnem ( chcąc uniknąć przypalenia) i zagotowujemy. Wsypujemy tapiokę i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. W połowie dodajemy cukier i starta skórkę z cytryny - zostawiamy około 1/4 do ozdoby.  Tapiokę pozostawiamy do wystygnięcia i mocnego schłodzenia. Mieszamy z sokiem z cytryny i przekładamy deser do miseczek, ozdabiamy owocami i skórką z cytryny.



2 komentarze:

  1. moim zdaniem desery z tapioki są genialne, kremowe, lekkie i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny. Uwielbiam tapiokowe desery :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu