czwartek, 18 września 2014

Kruche babeczki z kremem czekoladowym i ajerkoniakowym.


   Ostatnio piekłam kruche babeczki kilkakrotnie. Takie ciasteczka są urocze, pięknie wyglądają i smakują rewelacyjnie. Niestety ich przygotowanie jest  dość czasochłonne  i wymaga odrobiny wprawy. Każda kolejna partia wydaje się łatwiejsza do wykonania warto więc próbować w oczekiwaniu na efekt idealny.
 Niesamowite jest też to, że kiedyś z tej samej porcji ciasta przygotowywałam około 40 babeczek,  a teraz wychodzi mi ich  ponad 50 - rozmiar foremek pozostał bez zmian.  Babeczki już kiedyś pojawiły się u mnie na blogu, jednak nie oparłam się ich umieszczeniu po raz kolejny tym razem z innym wypełnieniem.  



Składniki:

ciasto na babeczki

- 300 g masła,
- 500 g mąki,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- 125 g cukru,
- 5 żółtek.

krem czekoladowy: 

- 600 ml śmietany kremówki 30%,
- 300 gram czekolady deserowej.

krem ajerkoniakowy na bazie bezy szwajcarskiej:

- 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki,
- 6 białek,
- 1,5 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 100 ml likieru jajecznego.

dodatkowo:

- słoiczek dżemu morelowego,
- posypki, dekoracje czekoladowe, gruby cukier  - do dekoracji

Przygotowanie:

1. Babeczki:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło. Zarabiamy szybko ciasto, zawijamy je w folię spożywcza i chłodzimy w lodówce 2 godziny. Po tym czasie natłuszczone foremki wyklejamy ciastem i pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Gotowe babeczki można przechowywać w suchym miejscu nawet 2 tygodnie.  Do każdej babeczki przed nałożeniem kremu nakładam pół łyżeczki dżemu morelowego - nie jest to konieczne poprawia walory smakowe 

2. Krem czekoladowy:

Śmietanę zagotowujemy w garnku z grubym dnem aby uniknąć przypalenia. Zestawiamy garnek z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę, proponuję dodać także szczyptę soli oraz łyżeczkę kawy rozpuszczalnej- podbiją smak czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady, studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Po tym czasie krem ubijamy tak jak bitą śmietanę, przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy do babeczek

3. Krem ajerkoniakowy:

   Białka umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem i szczyptą soli. Misę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Cały czas podgrzewając, mieszamy rózgą do rozpuszczenia się cukru. Następnie białka z cukrem ubijamy dokładnie w mikserze, aż do wystudzenia bezy i uzyskania gęstego kremu. Następnie stopniowo dodajemy kawałeczki masła, aż do uzyskania gęstego kremu. Wlewamy likier jajeczny i ubijamy jeszcze przez kilka minut. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy do babeczek.



1 komentarz:

  1. Wyjątkowo uroczo się prezentują :) Zdecydowanie doszłaś do wprawy :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu