Ten przepis i wiele innych smakowitych propozycji wielkanocnych możecie znaleźć w darmowym wielkanocnym e-booku dostępnym na stronie zpierwszegotłoczenia.
Składniki na 10 sztuk:
250 g twarogu zmielonego
250 g mascarpone
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
100 g herbatników
50 g gorzkiej czekolady
100 g margaryny Palma z Kruszwicy
Czas przygotowania: 45 min
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Ser biały i mascarpone połączyć z cukrem, mąką i jajkiem, najlepiej zrobić to mikserem. Margarynę Palma rozpuścić razem z czekoladą, następnie dodać do pokruszonych wcześniej herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotować formę do mufinek, wyłożyć papilotkami. Spód wyłożyć herbatnikami, a na to wyłożyć masę serową do
ok ¾ wysokości formy. Ja użyłam foremek silikonowych i postąpiłam w odwrotnej kolejności czyli najpierw wyłożyłam masę serową, a na nią ułożyłam herbatniki, tak by zachować kształt kwiatka. Włożyć do rozgrzanego wcześniej piekarnika, zmieniając temperaturę na 120 stopni i piec przez
35 minut. Można podawać z dowolnym musem owocowym.
ok ¾ wysokości formy. Ja użyłam foremek silikonowych i postąpiłam w odwrotnej kolejności czyli najpierw wyłożyłam masę serową, a na nią ułożyłam herbatniki, tak by zachować kształt kwiatka. Włożyć do rozgrzanego wcześniej piekarnika, zmieniając temperaturę na 120 stopni i piec przez
35 minut. Można podawać z dowolnym musem owocowym.
* Aby ser pozostał biały po upieczeniu, do masy serowej lepiej dodać samo białko.
LuLa
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńtak delikatnie :)
i ten mus *-*
Ojj... niedobrze, po świętach patrzeć na takie smakołyki... :)
OdpowiedzUsuń