czwartek, 3 kwietnia 2014

Placuszki jajeczne - tanie danie obiadowe.



Ostatnia moja propozycja na konkurs jajeczny to placuszki z ugotowanych na twardo jajek.Również tutaj jajka grają rolę pierwszoplanową a danie jest bardzo łatwe w wykonaniu i mało kosztowne. Ja podałam je ostatnio z zielonym groszkiem, który uwielbiam - używam tego mrożonego ale świetną opcja jest polanie placuszków sosem np. grzybowym. Polecam.




Składniki na 8 placuszków:

10 jajek Farmio,
duży pęczek szczypiorku,
sól, pieprz, łyżka ostrej musztardy,
kilka łyżek bułki tartej
można dodać mało papryczkę chili
olej do smażenia

Przygotowanie:


8 jajek gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski wybijamy 2 pozostałe jajka, delikatnie roztrzepujemy widelcem. Dokładamy jajka ugotowane, pokrojony szczypiorek,musztardę, papryczkę bardzo drobno pokrojoną ( jeśli lubicie), sól, pieprz i łyżkę bułki tartej. Wyrabiamy wszystko na zwartą masę i formujemy kotleciki.  Obtaczamy je w pozostałej bułce i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Smacznego.




3 komentarze:

  1. Jajka Farmio? Tak samo jak inne z "3" na początku- tj. chód klatkowy a cenowo najdroższe ze wszystkich... tragedia

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest przepis który został zgłoszony do konkurs Farmio więc się nie dziw że jest taka wzmianka.

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu