Witajcie wiosennie. U mnie piękną pogoda przeplata się z nagłymi burzami ale i tak jest pięknie oraz energetycznie. Dzisiaj kolejna odsłona deseru pasującego do kawy. Tym razem ciasto, które pomimo, że jest kosztowne i czasochłonne w przygotowaniu, warto zrobić, gdyż efekt smakowy i wizualny zachwyca wszystkich.
Składniki:
ciasto:
30 dag cukru,
12 jajek,
50 dag zaparzonego wcześniej i zmielonego maku,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
2 kostki masła,
3 łyżeczki kawy Jacobs Crema Gold,
50 ml rumu lub amaretto
poncz :
1 łyżeczka kawy,
2 łyżeczki cukru,
1/2 szklanki wody,
ewentualnie około 20 ml rumu
polewa:
2 czekolady,
2 łyżki masła lub oleju
Przygotowanie:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mak, bułkę tartą i proszek do pieczenia (w przypadku gdy ciasto jest bardzo gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka). Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Masę dzielimy na 3 równe części i wylewamy na równej wielkości, wyłożone uprzednio papierem do pieczenia blachy. Pieczemy każdą około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Na parze ubijamy jajka z cukrem, aż do uzyskania kremu o kolorze złamanej bieli i konsystencji gęstej śmietany. Trzeba uważać, żeby krem był bardzo ciepły ale nie zagotował się. Następnie ściągamy z piecyka i ubijamy nadal, aż do całkowitego schłodzenia kremu. W osobnej misie ucieramy masło i stopniowo dodajemy krem jajeczny. Na koniec dodajemy zaparzoną w kilku łyżkach wody i przestudzoną kawę oraz alkohol.
Przygotowujemy poncz, zaparzając kawę z cukrem i dodając alkohol. Studzimy. Wszystkie trzy placki nasączmy ponczem. Na pierwszy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy kolejnym i powtarzamy czynność. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mieszamy z tłuszczem i polewamy nasze ciasto. Dekorujemy według uznania. Odstawiamy deser do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego.
super wygląda i na pewno pyszne ...polecam pieguska z kokosem i galaretką kiwi.pozdrawiam zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html
Mazurek? Toż to tort bardziej :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuń