środa, 16 kwietnia 2014

Sałatka z trzech kolorów papryki i mortadeli.



Przepis na ta sałatkę dostałam od taty, został nią poczęstowany przez jednego ze swoich klientów i tak mu zasmakowała, że poprosił o jej przygotowanie w domu. Od tego czasu dość często gości ona na naszym stole.

Tym przepisem kończymy prezentację naszych przepisów, które znalazły się w świątecznym e-booku  serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".




Składniki:

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 papryka zielona lub pomarańczowa

30 dag dobrej jakości mortadeli lub szynki konserwowej

2 pomidory

1 cebula czerwona

15 dag sera żółtego

1 saszetka oleju kujawskiego z czosnkiem

sól, pieprz, kilka kropli octu winnego białego

Przygotowanie:

Papryki dokładnie myć i po wycięciu gniazd nasiennych pokroić na cienkie paski, podobnie pokroić wędlinę. Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać. Z oleju, octu i przypraw przygotować sos, który dodać do sałatki. Wymieszać i podawać. Jeśli zależy nam na ładnej prezentacji dania warto ułożyć warstwowo, kierując się kolorystyką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu