poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Schab w galarecie z chrzanem.



   Schab do galarety przygotowuję gotując w zalewie ale można oczywiście upiec go w piekarniku uprzednio nacierając przyprawami według własnego uznania. Dla wielu z moich znajomych tak przygotowane mięso jest daniem obowiązkowym w okresie Wielkiejnocy. Zalewę polecam także do innego rodzaju mięs. Ugotowane w ten sposób mięso świetnie smakuje do kanapek.


To już przedostatnia z naszych propozycji, która znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".





Składniki na 8 porcji:

Zalewa:

2 litry wody

pół szklanki soli

2 łyżeczki pieprzu i 2 ziołowego

5 ząbków czosnku

2 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

2 łyżki majonezu

Galareta:

1 litr białego wytrawnego wina

6 łyżeczek żelatyny

1 kg schabu

1 słoiczek chrzanu tartego



Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i włożyć do niej umyte mięso. Wstawić na ogień i od chwili zagotowania się zalewy gotować jeszcze przez 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny. Kolejnego dnia kolejny raz gotować mięso w zalewie przez 15 minut od chwili zagotowania się. Mięso wyciągnąć z zalewy, wystudzić i pokroić w cienkie plastry. Każdy plaster posmarować chrzanem i zawinąć w rulon. Żelatynę rozpuścić w podgrzanym winie. Schab ułożyć w naczyniu warstwami, można dla dodania koloru włożyć pomiędzy warstwy mięsa pomidora. Zalać winem z żelatyną. Schłodzić w lodówce. Podawać z sokiem z cytryny.

Czas przygotowania: 40 minut + czas stygnięcia mięsa i tężenia galarety




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu