piątek, 21 marca 2014

Zapiekanka z kurczaka.



 Dzisiaj pomysł na wykorzystanie warzyw korzeniowych zanim zaczniemy na dobre korzystać z wiosennych nowalijek. To jedno z moich ulubionych dań obiadowych. W wydaniu świątecznym przygotowuję dla każdego oddzielną porcję w małym naczyniu do zapiekania, co pozwala na piękną prezentację dania.
To kolejna z naszych propozycji, która znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".

Liczba porcji: 4

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
50 dag pieczarek
1 duży por
1 kg marchewki
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz, papryka ostra, curry
łyżka oleju


Przygotowanie:
Mięso umyć i dokładnie oczyścić. Natrzeć przyprawą curry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na oleju przesmażyć obrane uprzednio i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Przyprawić je solą i pieprzem, a następnie wyłożyć na mięso. Kolejną warstwę stanowi posiekany por. Na koniec wyłożyć startą na grubych oczkach marchewkę. Posypać solą, pieprzem i papryką. Posmarować cienką warstwą majonezu. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 70 minut. Zapiekanka świetnie smakuje podana z ryżem, ugotowanym na sypko.


Przygotowując to danie możemy dodać warzywa według własnego uznania, proponuję dołożyć np. paprykę. Trzeba jednak pamiętać zawsze o warstwie marchewki, która pięknie wygląda, a soki w niej zawarte nawilżają suche z zasady filety z kurczaka.


1 komentarz:

Szukaj na tym blogu