Dzisiaj pomysł na wykorzystanie warzyw korzeniowych zanim zaczniemy na dobre korzystać z wiosennych nowalijek. To
jedno z moich ulubionych dań obiadowych. W wydaniu świątecznym
przygotowuję dla każdego oddzielną porcję w małym naczyniu do
zapiekania, co pozwala na piękną prezentację dania.
To kolejna z naszych propozycji, która znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".
To kolejna z naszych propozycji, która znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".
Liczba
porcji: 4
Składniki:
1
podwójna pierś z kurczaka
50
dag pieczarek
1
duży por
1
kg marchewki
3
łyżki majonezu
Sól,
pieprz, papryka ostra, curry
łyżka
oleju
Przygotowanie:
Mięso umyć i dokładnie oczyścić. Natrzeć przyprawą curry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na oleju przesmażyć obrane uprzednio i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Przyprawić je solą i pieprzem, a następnie wyłożyć na mięso. Kolejną warstwę stanowi posiekany por. Na koniec wyłożyć startą na grubych oczkach marchewkę. Posypać solą, pieprzem i papryką. Posmarować cienką warstwą majonezu. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 70 minut. Zapiekanka świetnie smakuje podana z ryżem, ugotowanym na sypko.
Przygotowując to danie możemy dodać warzywa według własnego uznania, proponuję dołożyć np. paprykę. Trzeba jednak pamiętać zawsze o warstwie marchewki, która pięknie wygląda, a soki w niej zawarte nawilżają suche z zasady filety z kurczaka.
Bardzo smakowite danie :)!
OdpowiedzUsuń