W powietrzu czuć już wiosnę, w moim ogrodzie kwitną już pierwsze krokusy, a więc nadchodzi czas przygotować się do Świąt Wielkanocnych. Jako, że jestem wielką fanką zup, a mój obecny stan wymaga spożywania dużej ilości warzyw, na pierwszy rzut proponuję pyszną zupę krem jarzynowy z prażonym słonecznikiem. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, a dodatek przypraw nadaje jej lekko ostrego smaku. Dodatkowo wyrazisty smak wydobędziemy poprzez podsmażenie warzyw na patelni przed dodaniem do bulionu.
Krem jarzynowy to nasz pierwszy przepis, który rozpoczyna serię świątecznych przepisów powstałych przy współpracy ZTKruszwica, producenta oleju rzepakowego "Kujawski". Efektem zmagań naszego oraz pozostałych czterech blogów będzie e-book wielkanocny możliwy do ściągnięcia z sieci. Oczywiście gdy to nastąpi chętnie udostępnimy linka.
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- seler
- 4 średnie ziemniaki
- 50 g łuskanego słonecznika
- litr bulionu warzywnego
- olej kujawski z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Na początku podsmażamy cebulę, czosnek i pora. Następnie dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy do lekkiego zarumienienia. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy do niego warzywa. Doprawiamy curry, kurkumą i gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem według uznania.Całość gotować do zmięknięcia warzyw. Dodajemy śmietanę. Na koniec całość miksujemy. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Przed podaniem zupy posypujemy ją prażonym słonecznikiem oraz skrapiamy lekko olejem kujawskim z czosnkiem i bazylią.
bardzo kuszące zdjęcia!
OdpowiedzUsuńu mnie też zupa.... wymienimy się ;)?
OdpowiedzUsuń