Dzisiaj kolejna nasza propozycja znajdująca się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".
Wiosna to czas porządków, zwiększenia aktywności fizycznej i zmiany
diety na lżejszą. Sałatki to jedno z najlepszych niskokalorycznych rozwiązań o tej porze roku, tym bardziej, że
po zimie każdy z nas tęskni za smakiem warzyw innych niż korzeniowe typu
marchewka, seler i ziemniaki.
Składniki na 4 porcje:
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek dymki
500 gram pomidorów (można użyć koktajlowych)
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie sera mozzarella
główka ulubionej sałaty lub opakowanie mieszanki sałat
kilka łyżek dobrej jakości olej np. kujawskiego z czosnkiem
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Pokroić je w podobnej wielkości kawałki i ułożyć na talerzu, posypując kawałkami sera. Z oleju, soku z cytryny i przypraw przygotować sos, którym polewamy warzywa. Jeśli chcemy podać sałatkę gościom warto zadbać o ciekawy sposób podania np. w wydrążonym ogórku. Sałatkę można urozmaić dodając do sosu sok z pomarańczy lub łyżkę musztardy dobrej jakości. Ser można zamienić na inny produkt proteinowy np. na jajko ugotowane na twardo lub w koszulce.
Porada:
Mimo, że skórka ogórka jest jadalna o tej porze roku najlepiej dodać do sałatki to warzywo obrane przed pokrojeniem. Ponieważ wczesną wiosną nie ma dostępnych na rynku ogórków uprawianych w Polsce, a na tych sprowadzanych na skórce znajduje się bardzo dużo konserwantów mając zapobiec psuciu się warzyw w czasie transportu, lepiej je obrać.
Takie sałatki to ja bym mogła jeść cały czas i bez końca :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam