środa, 12 marca 2014

Sałatka z nowalijek


Dzisiaj kolejna nasza propozycja znajdująca się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".



Wiosna to czas porządków,  zwiększenia aktywności fizycznej i zmiany diety na lżejszą. Sałatki to jedno z najlepszych niskokalorycznych  rozwiązań o tej porze roku, tym bardziej, że po zimie każdy z nas tęskni za smakiem warzyw innych niż korzeniowe typu marchewka, seler i ziemniaki.




Składniki na 4 porcje:

1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek dymki
500 gram pomidorów (można użyć koktajlowych)
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie sera mozzarella
główka ulubionej sałaty lub opakowanie mieszanki sałat
kilka łyżek dobrej jakości olej np. kujawskiego z czosnkiem
łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Pokroić je  w podobnej wielkości kawałki i ułożyć  na talerzu, posypując kawałkami sera. Z oleju, soku z cytryny i przypraw przygotować sos, którym polewamy warzywa. Jeśli chcemy podać sałatkę gościom warto zadbać o ciekawy sposób podania np. w wydrążonym ogórku.  Sałatkę można urozmaić dodając do sosu sok z pomarańczy lub łyżkę musztardy dobrej jakości.  Ser można zamienić na inny produkt proteinowy np. na jajko ugotowane na twardo lub w koszulce.

Porada:

Mimo, że skórka ogórka jest jadalna  o tej porze roku najlepiej dodać do sałatki to warzywo obrane przed pokrojeniem. Ponieważ  wczesną wiosną nie ma dostępnych  na rynku ogórków uprawianych w Polsce, a na tych sprowadzanych na skórce znajduje się bardzo dużo konserwantów mając zapobiec psuciu się warzyw w czasie transportu, lepiej  je obrać.




1 komentarz:

  1. Takie sałatki to ja bym mogła jeść cały czas i bez końca :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu