piątek, 14 marca 2014

Pasztet dwuwarstwowy, warzywno- mięsny.


Kolejna z naszych propozycji do świątecznego e-booka ZT Kruszwica. 


Pasztet to bardzo tradycyjne danie wielkanocne, warto jednak trochę  je podkręcić  dodając warstwę ze swoich ulubionych warzyw. Wpłynie to nie tylko na smak dania ale także na jego stronę estetyczną.

Składniki :

Warstwa warzywna:
1 brokuł
1 kalafior zielony
1 papryka zielona
garść liści bazylii i mięty
2 jajka
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
pęczek dymki

Warstwa mięsna:
50 dag łopatki wieprzowej
30 dag boczku surowego
2 udka z kurczaka
20 dag wątróbki drobiowej
1 bułka pszenna
1 cebula duża
sól, pieprz,
1liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
1 ząbek czosnku,
 gałka muszkatołowa,
4 jajka

Dodatkowo:
2 łyżki margaryny Palmy z Kruszwicy
3 duże papryki czerwone

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozpuścić margarynę i wkładać  umyte mięso wieprzowe, drobiowe i boczek. Dusić, podlewając delikatnie wodą wraz z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, aż do miękkości mięsa. Dołożyć  pokrojoną cebulę i wątróbkę. Dusić razem około 7 minut. Mięso przestudzić , obrać z kości i zmielić dwukrotnie wraz z  namoczoną bułkę pszenną. Dodać jajka oraz do smaku gałki, soli i pieprzu.  Wyrobić.  Przełożyć do wysmarowanej margaryną formy keksowej.  Na warstwie mięsnej ułożyć upieczoną w piekarniku i obraną czerwoną paprykę. Kalafiora i brokuł ugotować w osolonej wodzie. Zmielić dwukrotnie z papryką zieloną. Zioła bardzo drobno posiekać na pastę. Dodać do warzyw, doprawić, wbić jajka i dobrze wrobić, wyłożyć na poprzednie warstwy. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1,5 godziny.



1 komentarz:

Szukaj na tym blogu