Kolejna z naszych propozycji do świątecznego e-booka ZT Kruszwica.
Pasztet to bardzo tradycyjne
danie wielkanocne, warto jednak trochę je podkręcić
dodając warstwę ze swoich ulubionych warzyw. Wpłynie to nie tylko na
smak dania ale także na jego stronę estetyczną.
Składniki :
Warstwa warzywna:
1 brokuł
1 kalafior zielony
1 papryka zielona
garść liści bazylii i mięty
2 jajka
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
pęczek dymki
Warstwa mięsna:
50 dag łopatki wieprzowej
30 dag boczku surowego
2 udka z kurczaka
20 dag wątróbki drobiowej
1 bułka pszenna
1 cebula duża
sól, pieprz,
1liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
1 ząbek czosnku,
gałka muszkatołowa,
4 jajka
Dodatkowo:
2 łyżki margaryny Palmy z Kruszwicy
3 duże papryki czerwone
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozpuścić
margarynę i wkładać umyte mięso
wieprzowe, drobiowe i boczek. Dusić, podlewając delikatnie wodą wraz z solą,
pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, aż do miękkości mięsa. Dołożyć pokrojoną cebulę i wątróbkę. Dusić razem około
7 minut. Mięso przestudzić , obrać z kości i zmielić dwukrotnie wraz z namoczoną bułkę pszenną. Dodać jajka oraz do
smaku gałki, soli i pieprzu. Wyrobić. Przełożyć do wysmarowanej margaryną formy
keksowej. Na warstwie mięsnej ułożyć
upieczoną w piekarniku i obraną czerwoną paprykę. Kalafiora i brokuł ugotować w
osolonej wodzie. Zmielić dwukrotnie z papryką zieloną. Zioła bardzo drobno
posiekać na pastę. Dodać do warzyw, doprawić, wbić jajka i dobrze wrobić,
wyłożyć na poprzednie warstwy. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1,5
godziny.
ciekawy pomysł, nie jadłabym takie pasztetu:)
OdpowiedzUsuń