Tak zwanym rzutem na taśmę, w ostatni dzień trwania akcji, kolejny sernikowy przepis. Nie jest to klasyczny sernik w naszym rozumieniu ale deser bardzo popularny w wielu krajach, a we Włoszech wręcz obowiązkowy.
Dla moich domowników i przyjaciół deser ulubiony.Przedstawiam przepis podstawy z surowymi jajkami, możecie zastąpić je bitą śmietana lub białą czekoladą. Zamiast amaretto używam ciemnego rumu, bo bardziej odpowiada nam jego smak ale to od Was zależy czego użyjecie.
Dla moich domowników i przyjaciół deser ulubiony.Przedstawiam przepis podstawy z surowymi jajkami, możecie zastąpić je bitą śmietana lub białą czekoladą. Zamiast amaretto używam ciemnego rumu, bo bardziej odpowiada nam jego smak ale to od Was zależy czego użyjecie.
Składniki:
500 gram serka mascarpone,
6 żółtek,
4 białka ( czasem używam 6 białek, wtedy deser jest trochę mniej stabilny ale bardziej lekki)
7 łyżek cukru,
1 filiżanka kawy espresso
1 opakowanie biszkoptów savoiardi
około 100- 150 ml rumu ciemnego
kilka łyżek gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Kawę słodzimy 1 łyżką, dodajemy rum i wlewamy do szerokiej, płytkiej miski. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. A następnie stopniowo po jednej łyżce dodajemy serek mascarpone. Łączymy delikatnie z ubitą z białek pianą. Biszkopty moczymy w kawie z rumem układamy pierwszą warstwę biszkoptów i wykładamy na nią połowę masy serowej, na to kolejna wersja biszkoptów i na koniec masa z mascarpone. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed samym podaniem posypujemy kakao. Możemy udekorować czekoladą białą i gorzką. Smacznego.
pyszności:) uwielbiam tiramisu:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco !
Serdeczności ;-)