poniedziałek, 31 marca 2014

Włoski sernik na zimno czyli Tiramisu.



Tak zwanym rzutem na taśmę, w ostatni dzień trwania akcji, kolejny sernikowy przepis. Nie jest to klasyczny sernik w naszym rozumieniu ale deser bardzo popularny w wielu krajach, a we Włoszech wręcz obowiązkowy.
 Dla moich domowników i przyjaciół deser ulubiony.Przedstawiam przepis podstawy z surowymi jajkami, możecie zastąpić je bitą śmietana lub białą czekoladą. Zamiast amaretto używam ciemnego rumu, bo bardziej odpowiada nam jego smak ale to od Was zależy czego użyjecie.

Składniki:

500 gram  serka mascarpone,
6 żółtek,
4 białka ( czasem używam 6 białek, wtedy deser jest trochę mniej stabilny ale bardziej lekki)
7 łyżek cukru,
1 filiżanka kawy espresso
1 opakowanie biszkoptów savoiardi
około 100- 150 ml rumu ciemnego
kilka łyżek gorzkiego kakao


Przygotowanie:

  Kawę słodzimy 1 łyżką, dodajemy rum i wlewamy do szerokiej, płytkiej miski.  Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. A następnie stopniowo po jednej łyżce dodajemy serek mascarpone. Łączymy delikatnie z ubitą z białek  pianą. Biszkopty moczymy w kawie z rumem układamy pierwszą warstwę biszkoptów i wykładamy na nią połowę masy serowej, na to kolejna wersja biszkoptów i na koniec masa z mascarpone. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed samym podaniem posypujemy kakao. Możemy udekorować czekoladą białą i gorzką. Smacznego.



Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze:

Szukaj na tym blogu