niedziela, 24 czerwca 2012

Obiad na słodko- nadal jemy truskawki.


  Mimo, że gotuję prawie wszystko to w kwestii spożywania swoich, a także tych gotowanych przez innych dań już nie jest tak dobrze. Nie lubię wielu produktów, dotyczy to prawie zawsze tych pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności mięsa i wywarów na nim sporządzonych. W ciągu ostatnich 10 lat poczyniłam ogromne postępy w przekonywaniu się do kolejnych potraw ale nadal jem mięso tylko okazjonalnie i ogranicza się to tylko to najczęściej do fileta z kurczaka. 

  Biorąc pod uwagę moje upodobania kulinarne,  sezon na owoce i warzywa jest dla mnie najfajniejszym czasem w roku. Obiad prezentowany na zdjęciach to raj dla takiego łasucha jak ja, który ciągle kombinuje, co zrobić bezmięsnego na obiad. 




Kluski na parze, z owocami to jedna z moich ulubionych propozycji na słodki obiad.



Składniki:

5 dag drożdży świeżych
1/2 kg mąki
2 jajka
1/3 kostki roztopionego masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
około 1/2 litra mleka

   Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wcześniej rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku (nie może być gorące) wraz  z cukrem i dodając do pozostałych produktów. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia około  pół godziny, a następnie formujemy kluski, wkładając do każdej po jednej truskawce. Kluski gotujemy na parze około 15 minut. 
   
   Podajemy z roztopionym masłem lub tak jak u nas z sosem truskawkowym. Sos łatwo wykonać miksując truskawki z cukrem i śmietaną 30 %, można pominąć śmietanę lub zastąpić ją jogurtem naturalnym lub maślanką - proporcje zależą od Waszych gustów. Smacznego.





4 komentarze:

  1. mmm pysznie! szczególnie podoba mi się sos spływający z klusek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. truskawki mi się jeszcze w tym roku nie przejadły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie obiadki na słodko ;]

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu