sobota, 9 czerwca 2012

Imieniny babci - odsłona słodka.





      W jednym z wcześniejszych postów wspominałam o rodzinnej imprezie z okazji imienin mojej Babci.  Nie jest to łatwe do organizacji, pod katem kulinarnym, wydarzenie. Ułożenie menu, które zadowoliłoby osoby o bardzo zróżnicowanych preferencjach kulinarnych wydaje się być prawie niemożliwe. Układając listę zakupów przed takim przyjęciem nie biorę  pod uwagę spójności menu a upodobania naszych gości. Ostatnio okazało się, że najmniej problematyczne są  małe dzieci, choć mogłoby się wydać odwrotnie. Dwuletnia Ania- prawnuczka solenizantki, spróbowała wszystkich potraw i każda z nich jej smakowała. 


  Dzisiaj pokazuję słodkości, które tego dnia królowały na stole. W tym aspekcie wybieram takie desery, które smakują wszystkim. Tym razem były to rurki z ciasta francuskiego z kremem, ciasto truskawkowe z galaretką oraz koreczki owocowe, a także truskawki w czekoladzie.  Ostatnie dwie pozycje nie wymagają przepisu. Koreczki robimy z lubianych przez nas owoców, a truskawki wystarczy zanurzyć w roztopionej (koniecznie w kąpieli wodnej lub na parze, ewentualnie w mikrofalówce) czekoladzie. Takie koreczki owocowe są fajną alternatywą dla ciastek i ciast, którą szczególnie wybiorą goście na diecie odchudzającej. 


Rurki, również nie stanowią dużego wyzwania. Jedyną trudnością może być brak foremek.


Składniki:

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
cukier do posypania

2 budynie śmietankowe
3/4 litra  mleka
1/2 litra śmietany 30%
około 50 ml likieru Adwokat
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:


Płaty ciasta francuskiego tniemy na około 1 cm szerokości pasy, które owijamy wokół natłuszczonych foremek. następnie smarujemy za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Wyciągamy z piecyka i po przestudzeniu ściągamy ciastka z foremek. 

Można nadziewać je różnymi kremami, ja proponuję połączenie budyniu z bitą śmietaną. Przygotowujemy dwa budynie śmietankowe zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość mleka. Budyń studzimy, a w tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem. Miksujemy budyń z likierem i delikatnie łączymy ze śmietaną. W tym przepisie konieczny  jest dodatek likieru lub innego alkoholu np. czystej wódki, gdyż w przypadku braku tego dodatku krem jest mdły. Kremem nadziewamy ciastka przy użyciu szprycy.



  Ciasto truskawkowe zostało zrobione na bazie biszkoptu, na które nie będę podawać przepisu, gdyż zazwyczaj każdy ma swój wypróbowany. Biszkopt można zastąpić np. wykładając formę małymi gotowymi biszkopcikami.  krem został przygotowany z serków kremowych. Użyłam trzech opakowań serka Bielucha, które zostały zmiksowane z przestudzona lekko już tężejącą galaretką. na ta ilość serków najlepiej jest użyć dwóch galaretek rozpuszczonych w 1/2 litra wody czyli w połowie podanej na opakowaniu  ilości.  Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt, układamy kawałki truskawek  Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu