poniedziałek, 18 czerwca 2012

Truskawki w nowym wydaniu


  

   Zgodnie z tym, co pisałam w ostatnim poście nadal pozostajemy w obszarze przepisów na wykorzystanie truskawek. Tym razem bardziej wytrawne smaki, co nie umniejsza słodkich walorów truskawki. Sałatka w sam raz na lato, jej smak jest bardzo orzeźwiający.

   Tym przepisem próbowałyśmy podbić serca jury w konkursie NEO 24 ogłoszonym na blogu mojewypieki.blox.pl, nie udało się niestety ale zwycięzcom gratulujemy.


Składniki:
rukola, roszponka lub szpinak (duży pęczek)
1 opakowanie serka feta
ok 200 g truskawek
ok 200g piersi z kurczaka
kilka orzechów włoskich
szczypiorek

   Roszponkę (lub rukolę lub liście szpinaku) myjemy, układamy na niej pokrojony w kostkę i obtoczony w szczypiorku ser feta (jedno opakowanie), pokrojone truskawki (około 200 g) uduszonego lub upieczonego kurczaka (około 200 g piersi) kilka orzechów włoskich. Do tego robimy sos  truskawkowy: 3-4 rozgniecione truskawki zalewamy kilkoma kroplami octu balsamicznego, a następnie łączymy z oliwą z oliwek dodajemy sól, pieprz do smaku i polewamy sałatkę.
Smacznego. 



3 komentarze:

  1. Mmm, w tej wersji również bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. choć takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam, to w ciemno wiem, że musi być genialne :) lecę po truskawki i fetę!

    OdpowiedzUsuń
  3. mam zamiar zrobić taką sałatkę z sosem balsamicznym ;)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu