poniedziałek, 7 lipca 2014

Pomidory i leniwe, letnie popołudnie.


 Dzisiaj kolejna prosta sałatka.To już moja ostatnia propozycja w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl. (Oświadczam, że akceptuję warunki regulaminu niniejszego konkursu).

Najważniejsze w tym przepisie są dobrej jakości pomidory, do tego własnoręcznie przygotowane pieczywo czosnkowo-ziołowe. Smacznego.



Składniki:
 - sałatka
6 dojrzałych  pomidorów,
opakowanie sera typu feta,
2 czerwone cebule,
saszetka oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią,
sól, pieprz i 2 zasuszone kwiaty szczypiorku

- pieczywo
1 ciabatta,
saszetka oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem,
pęczek pietruszki i bazylii

Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania pieczywa. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Chleb nacinamy i  dokładnie smarujemy w nacięciach olejem wymieszanym z posiekanymi ziołami. Wzorem Jamiego Oliviera , zawijam pieczywo w zamoczony papier do pieczenia i wkładam do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie myjemy pomidory i kroimy je na plastry, posypujemy pokruszonym serem, cebulą pokrojoną w piórka , pokruszonymi kwiatami szczypiorku i przyprawami. Polewamy olejem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ależ smacznie podana !:)
    Dziękuję za udział w konkursie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu