środa, 14 listopada 2012

Sałatka z wędzoną rybą czyli tatar według Jakubiaka.


   Wybrałam się dzisiaj do lasu po żołędzie, szyszki i inne skarby, powoli przygotowuję się do tworzenia dekoracji świątecznych o czym napiszę wkrótce. Tym razem pozostajemy w klimatach kulinarnych, choć na zdjęciach w tle widać efekt moich prac dekoratorskich - jesienny wianek z wrzosem.  Przepis jest moją interpretacją potrawy prezentowanej w jednym z odcinków programu " Jakubiak w sezonie". Danie fajne, ciekawy smak i łatwość przygotowania przemawiają  za tym by robić go jak najczęściej, a dodatkowo danie należy do tańszych, co ma niebagatelne znacznie. Świetnie smakuje z domowym pieczywem. Mniaaaaam. Jedyny minus - nie jest fotogeniczne.



Składniki:

wędzona ryba - w oryginale pstrąg a u mnie makrela;
2 średniej wielkości kwaskowe jabłka;
2 ogórki kiszone;
1 cebula czerwona;
sok z jednej cytryny;
oliwa;
sól i pieprz;
chrzan - najlepiej świeży ale i ten ze słoiczka będzie ok.

Przygotowanie:

Rybę obieramy z ości i skóry i rozdrabniamy widelcem, dodajemy starte jabłko i drobno pokrojone ogórki oraz cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chrzanem. Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Podajemy schłodzone. Smacznego.

Kats

4 komentarze:

  1. Ciekawie wygląda ;)) i jestem ciekawa jak smakuje, bo oczami to juz bym jadła ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. moim zdaniem jeżeli chodzi o fotogeniczność poradziłaś sobie doskonale ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny tatar, na pewno skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu