Wybrałam się dzisiaj do lasu po żołędzie, szyszki i inne skarby, powoli przygotowuję się do tworzenia dekoracji świątecznych o czym napiszę wkrótce. Tym razem pozostajemy w klimatach kulinarnych, choć na zdjęciach w tle widać efekt moich prac dekoratorskich - jesienny wianek z wrzosem. Przepis jest moją interpretacją potrawy prezentowanej w jednym z odcinków programu " Jakubiak w sezonie". Danie fajne, ciekawy smak i łatwość przygotowania przemawiają za tym by robić go jak najczęściej, a dodatkowo danie należy do tańszych, co ma niebagatelne znacznie. Świetnie smakuje z domowym pieczywem. Mniaaaaam. Jedyny minus - nie jest fotogeniczne.
Składniki:
wędzona ryba - w oryginale pstrąg a u mnie makrela;
2 średniej wielkości kwaskowe jabłka;
2 ogórki kiszone;
1 cebula czerwona;
sok z jednej cytryny;
oliwa;
sól i pieprz;
chrzan - najlepiej świeży ale i ten ze słoiczka będzie ok.
Przygotowanie:
Rybę obieramy z ości i skóry i rozdrabniamy widelcem, dodajemy starte jabłko i drobno pokrojone ogórki oraz cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chrzanem. Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Podajemy schłodzone. Smacznego.
Kats
Podoba mi się taka sałatka.
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda ;)) i jestem ciekawa jak smakuje, bo oczami to juz bym jadła ;)))
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem jeżeli chodzi o fotogeniczność poradziłaś sobie doskonale ;)
OdpowiedzUsuńPyszny tatar, na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuń