Ostatnio coraz rzadziej jem pieczywo, podobnie jak większość moich znajomych, ale takiemu upieczonemu w domu chlebowi nie mogę się oprzeć. Jest pyszny i zdrowy, zawiera bardzo dużo błonnika, a także fosfor, magnez i cynk, dodatkowo dzięki otrębom owsianym bogaty jest w witaminy z grupy B oraz witaminę E. Smakuje obłędnie z sałatą i pomidorem, taką pastą z wędzonej ryby lub z tuńczyka i z każdym innym ulubionym przez Was dodatkiem. Spróbujcie ten przepis, a przekonacie się jak łatwo upiec w domu własny chleb.
Na koniec jeszcze dwa słowa o stylistyce dzisiejszych zdjęć. Oprócz chleba pojawiają się na nich przedmioty z ukochanymi przez mnie motywami folkowymi. Kocham szczególnie te na białym tle ale i na czarnym bardzo mi się podobają. Jeśli znajdziecie coś fajnego w tym klimacie, podsyłajcie proszę linki.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1 szklanka otrąb owsianych,
- 5 dag drożdży świeżych,
- 1 szklanka pestek ( słonecznik, dynia)
- 1 łyżeczka soli,
- 600 ml ciepłej wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem w dużej misce, wyrabiamy ( można za pomocz miksera). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęste można dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto odstawiamy na około 2 godziny, aż do podwojenia objętości. Formę cwibakową smarujemy cienką warstwą oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowym), obsypujemy mąką pełnoziarnista lub otrębami i wykładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni pieczemy 60-70 minut.
Uwielbiam domowe pieczywo. Najczęściej przygotowuję pełnoziarniste :)
OdpowiedzUsuńCo to za forma cwibakowa ?
OdpowiedzUsuńposzukaj na garneczki.pl -mają sporo folku ale łowickiego. chyba Lubiana czy Chodzież?
OdpowiedzUsuń