Maj to cudowny miesiąc. Wszystko wiosną jest piękne. Kwitnące kwiaty i drzewa, zieleń jest teraz najwspanialsza, a tęsknota za ciepłem, spotkaniami w ogrodzie wreszcie jest zaspokojona. Z upływem czasu trochę powszednieją wieczorne ogniska i grillowanie, ale w maju jeszcze pachną świeżością.
Moje talerze także upodobniają się wtedy do otaczającej przyrody. Mimo, że jeszcze nie mam warzyw z własnej uprawy, to w ogrodzie rosną już świeże zioła, a kwiaty zachęcają do wykorzystania w kuchni. Dzisiejszy przepis to taki maj na talerzu. Składniki:
- mieszanka sałat,
- pęczek rzodkiewki,
- 20 pomidorków koktajlowych ( żółtych i czerwonych),
- kiełki rzodkiewki i lucerny,
- ogórek zielony,
- kwiaty i liście mniszka lekarskiego ( mlecza),
- kwiaty fiołka trójbarwnego ( popularnego bratka),
- kwiaty stokrotki zwyczajnej
- kilka łyżek oliwy,
- sok z połowy pomarańczy,
- sól, pieprz, gałązki oregano.
Przygotowanie:
Ogórka myjemy i kroimy w grubsze półplasterki, pomidorki koktajlowe ( umyte) kroimy na połówki. Rzodkiewki także kroimy w półplasterki, a liście dokładamy do mieszkanki sałat. Z oliwy, soku z pomarańczy i przypraw robimy sos. Pozostałe składniki umieszczamy w misce i polewamy sosem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz