środa, 1 czerwca 2016

Prosty pasztet z kurczaka - kolejna domowa wędlina :-)



   Wiosna to taki czas, ze najchętniej żywiłabym się warzywami, owocami i ... lodami :-) Prym wiodą szparagi, sałaty, rzodkiewka i truskawki. Niestety nie wszyscy podzielają moje umiłowanie do diety majowej. Domagają się mięcha :-)  Jeśli i u Was jedną z ulubionych potraw kolacyjnych są kanapki z wędliną, proponuję zrobić domowy pasztet drobiowy. Mimo, że nie jest to danie dietetyczne to na pewno znacznie zdrowsze niż tak popularny, pasztet kupowany w puszkach, a wykonanie tej potrawy nie wymaga dużych umiejętności. 


Składniki:


  • cały kurczak o wadze około 1.5 kg - 1.8 kg
  • masło 200  gram
  • 1/2 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 bułki pszenne  namoczone w mleku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na duże kawałki. W  dużym rondlu rozpuszczamy 3/4 masła i krótko obsmażamy, a następnie dusimy kurczaka. Mięso studzimy, obieramy z kości i mielimy. W tym czasie na pozostałym maśle dusimy cebulę i pieczarki. Również mielimy. Bułki namaczamy w mleku, a następnie odciskamy i także mielimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, przyprawiamy, mieszamy i przez kilka minut wyrabiamy masę. Wkładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę. Smacznego.




2 komentarze:

  1. Ogólnie za pasztetami nie przepadam, bo kojarzą mi się ze śmietnikiem tego, czego nie użyto w inny sposób ale domowy pasztet, to może być coś rewelacyjnego... muszę spróbować. Polecam moje przetestowane przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z kolei uwielbiam pasztety i ten wygląda dobrze
    pozdrawiam i zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym przepisem

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu