czwartek, 20 listopada 2014

Prosta, domowa zupa grzybowa.


    Ostatnio czas i inne zobowiązania nie pozwalały mi dopieszczać Was Drodzy Czytelnicy nowymi postami. To bynajmniej nie znaczy, ze nic u mnie w dziedzinie kulinariów się nie dzieje, wręcz przeciwnie.  Brałam udział w kilku fajnych wydarzeniach kulinarnych, o czym Wam wkrótce napiszę, przygotowywałam świąteczne stylizacje, zarabiałam ciasto na piernik staropolski i planowałam piernikowe warsztaty.
 Jak widać zajęć miałam bardzo dużo, dlatego dzisiaj przepis na prostą domową zupę, świetną na zimne dni. Użyłam do niej mieszanki grzybów leśnych, oczyszczonych, zblanszowanych i zamrożonych kilka tygodni temu.



Składniki:

1/2 kg grzybów leśnych świeżych lub mrożonych,
2 litry wywaru warzywnego lub grzybowego ( z suszonych grzybów leśnych),
300 ml śmietany,
sól, pieprz, suszony tymianek,
2 łyżki masła.

- do podania:
kilka ugotowanych ziemniaków, 
natka pietruszki

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondlu i wrzucamy grzyby, które podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy wywar i gotujemy przez kilka minut. Przyprawiamy. Dodajemy śmietanę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i dużą ilością natki pietruszki.







3 komentarze:

Szukaj na tym blogu