czwartek, 11 września 2014

Grzyby.



     Trwa sezon na grzyby. Mieszkam w miejscowości otoczonej przez lasy, w związku z tym, mimo że sama grzybów nie zbieram, to dzięki rodzinie i sąsiadom mam stały dostęp do grzybów. Sporo zawieszonych na nitkach suszy się na powietrzu i nad piecem.
 Mam także zamrożone kilka woreczków. Najwięcej jednak zjadamy na bieżąco- w ostatnich tygodniach była już jajecznica na kurkach, zupa grzybowa, żur z grzybami i sosy z różnymi dodatkami. Dzisiaj najbardziej lubiany przez moją rodzinę sos z makaronem. Mało składników i grzyby na pierwszym miejscu.





Składniki:
1/2 kg podgrzybków,
300 ml śmietany,
kawałek masła,
sól, pieprz, sporo zielonej pietruszki,
makaron świderki.

Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażamy przez kilka minut,przyprawiamy. Dodajemy śmietanę i dusimy przez kolejne kilka minut. Makaron gotujemy  al dente. Mieszamy z sosem. Posypujemy dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki.  Ja dodatkowo makaron podałam z pesto z zielonej pietruszki, oliwy i słonecznika. Smacznego.



1 komentarz:

Szukaj na tym blogu