Tym razem, dla odmiany, porzucamy słodycze i przedstawiamy naszą propozycję na konkurs Pudliszek. Mimo mojej ogólnej niechęci do mięsa wybrałam tę właśnie kategorię, ponieważ reszta rodziny nie podziela moich upodobań i wcina ze smakiem mięso, a co to za obiad niedzielny bez schabu. To wprawdzie nie typowe kotlety ale i to danie zyskało rodzinna aprobatę.
Roladki są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają szczególnych umiejętności ani dużo czasu. No to do dzieła.
Roladki są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają szczególnych umiejętności ani dużo czasu. No to do dzieła.
Składniki:
około 1/2 kg schabu,
2 opakowania serka topionego, najlepiej ostrzejszego (np. tylżyckiego),
sól, pieprz, papryka słodka,
około 200 ml wody,
słoiczek przecieru pomidorowego Pudliszki,
2 łyżki oleju,
2 łyżki mąki .
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w plastry, które rozbijamy, podobnie jak na kotlety. Rozbite plastry oprószamy solą i pieprzem, smarujemy serkiem topionym i zwijamy w roladki, które otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy nasze roladki. Przecier mieszamy z wodą i przyprawami, a następnie zalewamy ta mieszaniną mięso na patelni. Dusimy mięso przez około 25 minut, aż do zredukowania sosu o połowę. Możemy także po zalaniu mięsa sosem, wstawić całość do piekarnika i zapiekać przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakuje z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz