Mimo, że pogoda zmienną jest ( ostatnio nawet bardzo), udało nam się wykorzystać słoneczne dni na mały piknik. Na tą okazję przygotowałam ciasto jogurtowe, które już gościło u nas na blogu ale przykrym trafem zdjęcia zaginęły ;-(. Do deseru dodałam truskawki i biały ser. Wyszło bardzo pyszne, wilgotne ciasto. Przygotowałam je w pięknej tekturowej foremce, którą kupiłam w hurtowni cukierniczej. Ciasto, łącznie z czasem pieczenia przygotujemy w około godzinę.
Ciasto upiekłam z dodatkiem oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega -3 i dlatego warto wykorzystywać go w różnych daniach, także podczas przygotowania deserów.
Przypominamy o głosowaniu na Najsmaczniejszy Blog Małopolski:
http://wszedobylskie.blogspot.com/2014/05/kochani-portal-naszemiasto.html
Składniki:
1 kubek jogurtu naturalnego ( może być też jogurt grecki, ewentualnie kwaśna śmietana);
kubka z jogurtu użyjcie do odmierzania kolejnych składników, i tak należy dodać:
1 kubek cukru;
1 kubek oleju rzepakowego;
2,5 kubka mąki;
2 jajka;
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 kg truskawek,
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego.
Przygotowanie:
wygląda pysznie poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zapraszam oczywiście na kawałeczek ciasta ;-)
Usuń