Pozostajemy w temacie truskawek i zdradzę Wam, że mam przygotowane jeszcze kilka przepisów z tym pysznym owocem. Dzisiaj kolejny sposób na zrobienie zapasów na zimne jesienne wieczory ;-). Dżem najprostszy z użyciem cukru żelującego ale lekko podkręcony smakiem wanilii i odrobiny rumu. Polecam, robienie przetworów to nic trudnego, a zadowolenie z własnoręcznie przygotowanych zapasów zimowych bezcenne.
Składniki:
1 kg truskawek,
cukier żelujący 3:1 na 1 kg owoców,
sok z połowy cytryny,
50 ml ciemnego rumu,
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Umyte i odszypułkowane owoce zasypuję w rondlu cukrem żelującym i zostawiam na kilka minut, żeby puściły sok. Wstawiam na ogień i dodaję ziarna z wanilii i całą laskę, z której je wyjęłam, sok z cytryny, a już po zagotowaniu rum. Po osiągnięciu temperatury wrzenia, pozostawiam dżem na ogniu jeszcze przez 3 - 4 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie przelewam do czystych, suchych słoików, szybko zakręcam i odkładam nakrętkami do spodu na kilka minut. Potem już tylko opisuję i wynoszę do mojej piwniczki. Smacznego.
musi być smaczny:) takie połączenia smaków:)
OdpowiedzUsuńJustyna dla mnie to połączenie idealne, pozdrawiam.
UsuńKoniecznie zabieram się za zrobienie tego dżemiku :)
OdpowiedzUsuńPewnie, teraz jest najlepszy czas na ten dżem, truskawki są przepyszne
Usuń