niedziela, 15 czerwca 2014

Dżem truskawkowy z nutką wanilii i rumu.



   Pozostajemy w temacie truskawek i zdradzę Wam, że mam przygotowane jeszcze kilka przepisów z tym pysznym owocem. Dzisiaj kolejny sposób na zrobienie zapasów na zimne jesienne wieczory ;-). Dżem najprostszy z użyciem cukru żelującego ale lekko podkręcony smakiem wanilii i odrobiny rumu.  Polecam, robienie przetworów to nic trudnego, a zadowolenie z własnoręcznie przygotowanych zapasów zimowych bezcenne.





Składniki:

1 kg truskawek,
cukier żelujący 3:1  na 1 kg owoców,
sok z połowy cytryny,
50 ml ciemnego rumu,
1 laska wanilii

Przygotowanie:

Umyte i odszypułkowane owoce zasypuję w rondlu cukrem żelującym i zostawiam na kilka minut, żeby puściły sok. Wstawiam na ogień i dodaję ziarna z wanilii i całą laskę, z której je wyjęłam, sok z cytryny, a już po zagotowaniu rum. Po osiągnięciu temperatury wrzenia, pozostawiam dżem na ogniu jeszcze przez 3 - 4 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie przelewam do czystych, suchych słoików, szybko zakręcam i odkładam nakrętkami do spodu na kilka minut. Potem już tylko opisuję i wynoszę do mojej piwniczki. Smacznego.

Milion smaków truskawek

4 komentarze:

  1. musi być smaczny:) takie połączenia smaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna dla mnie to połączenie idealne, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Koniecznie zabieram się za zrobienie tego dżemiku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, teraz jest najlepszy czas na ten dżem, truskawki są przepyszne

      Usuń

Szukaj na tym blogu