środa, 11 czerwca 2014

Prosta wuzetka.



Wuzetka to ulubione ciasto mojego brata z okresu dzieciństwa ( razem z Falami Dunaju), mimo to mama nie piekła jej często ale dzięki temu czas kiedy pojawiała się na stole kojarzył nam się wyjątkowo. Moja dzisiejsza wersja tego ciasta to trochę taka podróba. Zamiast murzynka upiekłam ciemny biszkopt, mimo to deser był rewelacyjny, a znacznie prostszy w przygotowaniu. Polecam na upalne dni.





Składniki:

8 jajek,
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki kakao,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
700 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
50 ml alkoholu ( u mnie rumtopf),
200 ml wody,
słoik dżemu morelowego ( u mnie domowego),
2 tabliczki czekolady gorzkiej,
2 łyżki oleju,
kilka truskawek, 
3 łyżki prażonych, siekanych orzechów laskowych


Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, do której dosypujemy cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Następnie delikatnie łączymy z przesiana mąka z kakao i proszkiem do pieczenia. . Przelewamy do wyłożonej na spodzie formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po ostygnięciu biszkopt przekrawamy na dwa cieńsze placki. Oba nasączamy ponczem przygotowanym z przegotowanej lekko ciepłej wody i alkoholu. Na spodni placek wykładamy dżem i dokładnie rozsmarowujemy na całej powierzchni. Ubijamy wcześniej mocno schłodzoną śmietanę, dodając cukier puder. Wykładamy śmietanę na ciasto, pozostawiając około 1/5 do dekoracji. Przykrywamy drugim plackiem. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodając olej. Wylewamy polewę na ciasto. Po lekkim zastygnięciu czekolady  rysujemy na wierzchu za pomocą noża kratkę, wyznaczając wielkość porcji. Na każdym kwadracie wyciskamy, za pomocą rękawa cukierniczego rozetkę ze śmietany, dekorujemy truskawkami i orzechami. Smacznego.







4 komentarze:

Szukaj na tym blogu