poniedziałek, 23 czerwca 2014

Grzybki - sałatka na kwaśno.


Tym razem przepis dla mnie nietypowy ale to danie moja mama przygotowuje na imprezy rodzinne i podbiło serca, a raczej podniebienia moich bliskich.  Do przygotowania tej pseudo sałatki użyłam ostatnich  grzybów leśnych, które  miałam w zamrażalniku.
Takie czyszczenie przed zapełnianiem na nowo ;-), z nowych zbiorów  w zamrażalce znalazły się już truskawki, jagody i szpinak.



Składniki:

1/2 kg grzybów leśnych mrożonych,
4 duże cebule,
3 duże łyżki przecieru pomidorowego,
3 łyżki octu,
sól, pieprz, papryka ostra i słodka, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oleju.

Przygotowanie:


Grzyby gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Cebulę kroimy w piórka, wrzucam na rozgrzany olej, aż się zeszkli.  Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wody i zalewamy cebulę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kilka minut. Na koniec dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia, zestawimy z ognia i dodajemy grzyby. Zostawiamy kilka godzin ostudzenia. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu