poniedziałek, 15 lipca 2013

Tarta z truskawkami


Sezon truskawkowy powoli dobiega ku końcowi, a u nas ze względu na problemy techniczne nie pojawił się ostatnimi czasy żaden przepis z tymi pysznymi owocami. Oczywiście już naprawiamy swój błąd. Serwujemy pyszną tartę z truskawkami, a w niej wspaniałę połączenie truskawek, czekolady i bitej śmietany. W tarcie wykorzystałam oczwiście truskawki z własnego ogrodu. Przepis wykorzystałam z cudownego blogu bistromama, gdy tylko się ukazał wiedziałam, że to będzie ciasto często goszczące na naszym stole. 

Jest proste, szybkie i smaczne, więc zapraszam do wypróbowania:)


Składniki:
1. Spód:
- 200 g ciastek owsianych (użyłam czekoladowych Belvity, pasują idealnie)
- 60g masła

2. Krem czekoladowy
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej (oryginalnie w przepisie było 150g gorzkiej na 50g mlecznej, ale jestem łakomczuchem i wolę czekolade mleczną, więc skusiłam się na jej wielkszą ilość:))

3. Bita śmietana
- 200 g śmietany kremówki (36 lub 30%)
- 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo
- 250 g truskawek

opcjonalnie 
- 100 g posiekanych pistacji do posypania




Przygotowanie:
Najpierw rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. Oddzielnie kruszymy ciasteczka i drobno mielimy blenderem. Ciasteczka łączymy z masłem, tak powstałą masą wykładamy formę do tatry. Zapiekamy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Mikserem na niskich obrotach, łaczymy mascarpone z czekoladą, wcześniej roztopioną w kąpieli wodnej. Tak przygotowany krem czekoladowy przekłądamy na upieczony i wystudzony spód. 

Następnie ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę wykłądamy na wierzch tarty, ozdabiając truskawkami pokrojonymi w plasterki. W wersji z bloga bistromama wierzch posypany jest posiekanymi pistacjami, ja z tego zrezygnowałam z powodu braku pistacji:) Tarte podajemy schłodzoną. Przetrzymujemy w lodówce:) 
Smacznego:)
LuLa

3 komentarze:

Szukaj na tym blogu