wtorek, 30 lipca 2013

Kruche ciasto z wiśniami


Wiśniowa nalewka już się robi w ciemnym i chłodnym miejscu, a teraz czas na wykorzystanie pozostałych wiśni. Kupiłam wyjątkowo piękne i smaczne okazy, postanowiłam coś upiec.
Pełna ambicji wyszukałam wymyślne przepisy, pełna radości pochwaliłam się mężowi, a on na to czy nie mogę zrobić prostego i tradycyjnego ciasta, cały mój zapał opadł. Nie poddałam się. Padło na kruche ciasto z wiśniami i budyniem z przepisu ivki- (uwielbiam przepisy w których proporcje są podawane w szklankach itp). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szybko zniknęło. Uwielbiam kruche lub drożdżowe ciasto popijane mlekiem, tata mnie tego nauczył i do dziś się szeroko uśmiecham, gdy sama tak robię:)


Składniki:
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru 
3/4 kostki masła (150 g)
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie z cukrem waniliowe lub śmietankowe
0,75 l mleka
800 g wiśni
3 łyżki cukru 
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy kruche ciasto. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem i z cukrem waniliowym. na stolnicy usypujemy kopczyk z przesianej mąki, dodajemy proszek do pieczenia, masło i utarte żółtka. Całość siekamy nożem i wyrabiamy aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wyrobione na gładko owijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Budyń przygotowujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka z 1 litra na 0,75 litra.
Przygotowujemy wiśnie, myjemy i drylujemy. Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkujemy i układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. na ciasto wylewamy masę budyniową, następnie układamy warstwę wiśni i posypujemy 3 łyżkami cukru. Na sam wierzch trzemy na grubym tarle pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45-50 min. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto należy wystudzić tak by masa budyniowa dobrze stężała. 
Smacznego
LuLa




3 komentarze:

  1. Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) też właśnie się zastanawiam nad jakimś fajnym ciastem z wiśniami:d

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu