piątek, 6 lipca 2012

Pomidory italiano

 Bruschetta- przekąska znana na całym świecie. Sama też chętnie po nią sięgam, szczególnie zasmakowała mojej rodzinie do dań z grilla.
 Moja wersja została nieco zmodyfikowana głównie za sprawą dodatków takich jak czarne oliwki i pietruszka.
Składniki:
bułka lub bagietka
pomidory
czosnek
pietruszka- natka
oliwki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Na początek należy bułkę posmarować oliwą i zapiec w piekarniku bądź na grillu. Pomidory należy zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę. Pomidor kroimy na drobną kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki. Jako dodatek dodajemy pokrojone oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Wyciągamy ciepłe bułeczki, nakładamy pomidory i podajemy.
Smacznego:)


2 komentarze:

  1. ajj to niestety nie dla mnie.. nie lubię oliwek, a bez nich chyba calość traci sens. ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjna bruschetta jest bez oliwek:)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu